Index Vakbarát Hírportál

Durván drágul a cégalapítás

2013. június 18., kedd 11:44 | aznap frissítve

Hárommillió forintra emelkedik a kft-k alapításához szükséges minimális tőke, de már ennek befizetése előtt is működhetnek majd a cégek az új Ptk. szerint - írja a DLA Piper Advocatus ügyvédi iroda partnere.

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) újra hárommillió forintra emeli majd a kft-k alapításához szükséges minimális törzstőkét, a szigorítás mégis felemás - írja Molnár Gábor, a DLA Piper Advocatus ügyvédi iroda partnere. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a kft-k működését már azt megelőzően, hogy az alapítók ténylegesen befizettek volna 3 millió forintnyi hozzájárulást a társaságnak.

A Ptk. ennek kapcsán úgy rendelkezik, hogy a "társaság mindaddig nem fizethet a tagoknak osztalékot, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét". A Ptk. tehát csak azt követően engedi meg, hogy a tagok a társaságból pénzt vonjanak ki (osztalék formájában), miután a társaság a működése során termelt eredményével feltöltötte a társaság saját tőkéjét társasági szerződésben szereplő törzstőke szintjére.

A szakember szerint egyébként a minimális tőkeelőírások a társaság partnereinek nem jelentenek érdemi védelmet (az alapításkor kapott tőkét a cég akár már az alapítás napján teljes egészében kifizetheti bérleti díjra vagy tanácsadói díjra), viszont ezek az előírások a cégalapítási aktivitás fékjeként működhetnek.

Rovatok