Index Vakbarát Hírportál

12 milliárdnyi fiktív számlával akartak csalni

2013. június 19., szerda 11:30

Adócsalás kísérlete és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt indított eljárást a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), miután egy szegedi cég egy több mint 12 milliárd forint értékű fiktív számlával próbált áfát visszaigényelni - írja a baon.hu.

A nyomozás alapján úgy néz ki, hogy egy szegedi és egy nagykőrösi cég Bács-Kiskun megyei ügyvezetői jegyezték azt a szerződést, amelyben a nagykőrösi kft. vállalta, hogy a szegedi cégnek olyan partnert szerez, amely nagyon kedvező feltételek mellett értékesít cukrot. Az ígéretben az ország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukorról és 2010-es árról volt szó.

Ez alapján a szegedi cég egy szlovák társasággal kötött szerződést, amiben összesen 480 ezer tonna kristálycukor adásvételéről állapodtak meg. A nagykőrösi közvetítő kiállította a 12 milliárdos közvetítői díjról szóló számlát, és a szegedi kft. az adóbevallásában ennek alapján 2 milliárd 565 millió forintnyi áfát próbált visszaigényelni, azonban a kísérlet fennakadt az ellenőrzésen.

Az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók megállapították, hogy a szlovák cég kristálycukorral nem rendelkezik, sőt valójában nem is működik. A bíróság a gyanúsítottakat akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti.

Rovatok