Index Vakbarát Hírportál

Újabb durva különadót kapnak a bankok

2013. június 26., szerda 12:41 | aznap frissítve

Kedd délutáni értesülésünkkel összhangban a kormány lemond az átvállalt önkormányzati adósságok után kötelezően előírt 7 százalékos banki különadóról. Viszont egy szerda reggeli, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat keretében egyszeri befizetésre kötelezik a bankokat a pénzügyi tranzakciós illeték elmaradása miatt. Az összege a január-áprilisi időszakra teljesített tranzakciós illeték összegének a 208%-a. Ez megközelítőleg 75 milliárd forintos egyszeri bevételt jelent a költségvetésnek idén, vagyis a bankok rosszabbul járnak, mint a 7%-os teherrel (az 40-50 milliárdot hozott volna a költségvetésnek).

Elszámolta magát a kormány a tranzakciós illetékkel, ezért most újabb sarcot vet ki a bankokra, amelyből kipótolja a be nem folyó összeget, hívta fel a figyelmet szerdán a portfolio.hu, a Varga Mihály által beterjesztett zárószavazás előtti módosítóra.

A bankoknak a január-április hónapokra megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százalékát kell befizetni, nagyjából 75 milliárd forintot. A zárószavazás előtti módosító arról is rendelkezik, hogy az egyszeri tranzakciós illetékbefizetési kötelezettség 2014 január elsejével megszűnik.

Hogy jön ki a 75 milliárd?

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten a Portfolio.hu érdeklődésére árulta el, hogy a január-áprilisi hónapok után a február-májusban befizetett tranzakciós illetékösszeg hogyan oszlik meg a bankok és az államkincstár között. A bankok eddig 36,1 milliárd forintot, a MÁK pedig 16,7 milliárd forintot teljesített ezen a címen. A mostani módosító javaslat tehát azt írja elő a bankoknak, hogy az eddig befizetett 36,1 milliárdos összegnek a 208 százalékát kell teljesíteni: ezzel a bankszektor további 75 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetéshez.

Alábbi grafikonunk az április végi katasztrofális állapotot mutatja, jól látszik, hogy ha a kormány nem lép magasabb kulcsokkal és a bankok újabb sarcolásával, nagyjából csak az éves terv fele teljesült volna, körülbelül 150 milliárd esett volna ki ezen a soron a költségvetésből.

 

Májusban a hónap végéig összesen 52 milliárd forint folyt be ezen a címen szemben az időarányosan előirányzott 109 milliárd forinttal. Számításaink szerint az államkincstár az időarányosan tervezett bevétel 63 százalékát fizette be, ennél nagyobb az elmaradás a bankoknál: 44 százalékát teljesítették a terveknek.

Most, hogy a Varga-csomag megemeli a tranzakciós illeték kulcsait, növekedésére számít az év elejéhez képest, így jöhetett ki a számításokban egy 75 milliárd forint körüli várható elmaradás, amit a most bejelentett egyszeri adóval be is szed a kormány. A 75 milliárd forintos összeg csaknem 75 százalékkal magasabb, mint amennyit az átvállalt 600 milliárdnyi önkormányzati adósság 7 százalékos megsarcolásával begyűjtött volna az állam.

Az új sarc ugyanis a korábbi tervet váltja, miszerint a kormány a 600 milliárdos önkormányzati adósságállomány 7 százalékát, 42 milliárd forintot nem fizet vissza a hitelezőknek. Kedden már megírtuk, a kormány azt fontolgatja, hogy mégis 100 százalékban törleszti az önkormányzatoktól átvett tartozásokat a hitelező bankoknak. Úgy tudjuk, a kormányt a hitelminősítők lehetséges reakciója aggasztja, az adósság egy részének nem törlesztése ugyanis részleges államcsődnek minősülhetne.

Elviszi az első negyedév banki nyereségét

A Portfolio.hu bankoktól kapott korábbi adatai alapján 2010-ben 117 milliárd, 2011-ben mintegy 120 milliárd forintos adófizetési kötelezettség keletkezett a nyolc nagybankál. A teljes magyar bankszektor mintegy 144 milliárd forintos bankadót fizet idén, ebből a nagybankok részesedése közel 120 milliárd forint. A most bejelentett 75 milliárd forintos egyszeri adóteher következtében a bankoknak mintegy 219 milliárd forint a különadó-fizetési kötelezettségük idén, a tranzakciós illetéket nem számolva. Ez a 219 milliárd forint olyan adóteher, amely - mivel nem tevékenységhez kapcsolódik - közvetlenül nem képesek továbbhárítani.

A mostani bankadó elveszi a hitelintézetek első negyedéves nyereségének szinte egészét. A tranzakciók döntő részét végző részvénytársasági hitelintézetek ugyanis 73,0 milliárd forint adózás utáni eredményt értek el az első negyedévben, a hitelintézeti szektor teljes adózás előtti nyeresége pedig 93,6 milliárd forint volt.

Rovatok