Index Vakbarát Hírportál

Tovább csökkentek az ipari termelői árak

2013. június 28., péntek 09:21

Májusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak ismét 1,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, közölte a KSH. A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ágon kívül minden ágban visszaesést figyeltünk meg. Jelentősebb árcsökkenést a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás; a vegyi anyag, termék gyártása és a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban mértünk.

Májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest ismét csökkentek, a visszaesés mértéke 0,3 százalék volt. Ez elsősorban a jelentős súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 1,6, a vegyi anyag és termékgyártás 1,8, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazat 1,1 százalékkal alacsonyabb áralakulásának következménye. A legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondícionálás nemzetgazdasági ágban enyhén nőttek az árak (0,3%). A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,6 százalékkal csökkentek, a legnagyobb mértékben a már említett kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; a vegyi anyag, termék gyártása, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban.

Az előző hónaphoz képest nőttek az árak az élelmiszeripar területén (0,2%), a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,4%) és a gyógyszergyártásban (0,1%). Változatlanok maradtak az árak a villamos berendezés gyártása és az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban. A feldolgozóipar többi területén 0,1 százalék és 1,0 százalék között mérséklődtek az árak 2013. áprilishoz képest. 2012 májusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,5 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,2 százalékos árcsökkenést regisztráltunk.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 májusában az előző havihoz képest 1,8 százalékkal estek. Minden feldolgozóipari ágban csökkentek az árak, átlagosan 1,6 százalékkal. A legnagyobb mértékű visszaesések a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a vegyi anyag, termék gyártásában (mindkettőnél 3,6%) és a kohászat, fémfeldolgozásban (2,8%) voltak. Február óta tovább csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (májusban 7,4%-kal) nemzetgazdasági ágban az energiatőzsdei árak folyamatos esése miatt. A forint mind az euróval (2,1%), mind az amerikai dollárral (1,8%) szemben erősödött áprilishoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,0 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 májusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,9 százalékkal mérséklődtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest enyhén (0,4%-kal) növekedtek. 2012. májussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,1 százalákkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 4,1százalákkal növekedtek az árak.  Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. májusi alakulásáról szóló Eurostatgyorstájékoztató 2013. július 2-án jelenik meg.

Rovatok