Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz cigi a fesztiválokon

2013. július 3., szerda 13:21

A Volton és a Soundon lesz dohányárusítás, hiszen mindkét helyszínre van bejelentett dohánykoncesszió, és amúgy is lemennek még július 15. előtt, de az utánuk következő fesztiválokra már semmiképp nem lehet dohányboltot vinni. A kormány szerint pont így akarták, de jó eséllyel felvirágozhat a feketekereskedelem a bulikon.

A trafikok ideiglenes működéssel nem árusíthatnak dohánytermékeket a nyári fesztiválokon - erről Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője beszélt szerdán az M1 reggeli műsorában.

Csak akkor van lehetőség dohánytermék árusítására, ha a trafikos a fesztivál helyszínére jelenti be a tevékenységét, és erre megkapja az engedélyt, mondta.

A Sound és a Volt még oké, a Sziget nem

Vető Viktória, a Sziget Iroda sajtófőnöke legutóbb azt mondta, hogy a Balaton Soundon és a soproni Volt fesztiválon készletkiárusítás keretén belül zajlik majd a dohányértékesítés. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a nem szezonálisan üzemelő kiskereskedelmi boltok július 16-ig forgalmazhatják a még birtokukban lévő menyiséget. A Sound és a Volt nemcsak hogy e határidőn belül esik, hanem mindkettő területén található a feltételeknek megfelelő üzlet.

A Szigettel kapcsolatban a szervezők annyit tudtak mondani nemrég, hogy igyekeznek a dohányosok és a nem-dohányzók számára egyaránt kedvező megoldást találni az ügyben, hiszen az ő érdekük, hogy valamennyi látogatójuk jól érezze magát a rendezvényen.  "Szerintünk lehet cigarettát árulni a Szigeten, a kérdés az, hogy milyen formában" – nyilatkozta Gerendai még márciusban.

Nem elrontották, hanem így akarták

Gyulay Zsolt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kormány célja nem az, hogy a fesztiválokra és a fiatalok által sűrűn látogatott helyekre "odatelepítsen az orruk elé cigarettát, hogy minél többet dohányozzanak". A Szigettel sem lesz gond szerinte, hiszen a III. kerületben nagyon sok Nemzeti Dohánybolt van, ahol be lehet szerezni a dohánytermékeket.

Emellett Gyulay úgy gondolja, hogy a törvény a fiatalok védelméről szól, és az a célja, hogy visszaszorítsa a dohányzást. Ehhez még azt is hozzátette, hogy Magyarországon évente 35 ezer ember hal meg a dohányzás miatt, és 15 milliárd szál cigaretta fogy egy évben.

Majd pedig reményét fejezte ki, hogy "ez az intézkedés, amekkora indulatokat kivált, néhány hónap, vagy akár egy éven belül beigazolja azt, hogy ez egy nagyon jó döntés volt a dohányzás ellenében."

Légrádi Petra, az NDN kommunikációs vezetője az MTI-nek megerősítette, hogy dohánytermékek árusítására sem ideiglenesen, sem mozgóárusítással nincs lehetőség a fesztiválokon. Árusítás kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a koncesszió jogosultjának működési engedélye egybeesik a fesztivál helyszínével.

Jön a csempészet

Egyes meglátások szerint a korlátozás épphogy a felhalmozáshoz vezetne majd, még annak ellenére is, hogy a szervezők nem engedik be a kereskedelmi mennyiséget a dohánytermékekből sem.

Más vélemények szerint a szükség idővel úgyis törvényt bontana – ahogy a történelem során annyiszor igazolódott már –, és a feketekereskedelem, valamint a csempészet helyben elégíti majd ki a dohányzó közönség szükségleteit. "Egyebet is visznek be, ami nem túl legális, kétlem, hogy pont a cigit ne oldanák meg" – írja egy felhasználó a Facebookon.

Rovatok