Index Vakbarát Hírportál

Rekordmélységben a lengyel kamat

2013. július 3., szerda 16:27

Az új lengyel kamatláb 2,5 százalék, de nem valószínű, hogy ez alá mennének vele.

Nem okozott meglepetést a lengyel jegybank, szerdán 25 bázisponttal 2,50 százalékos történelmi mélypontra mérsékelte le az irányadó kamatlábat. A lengyel nemzeti bank kilenc hónappal ezelőtt kezdte csökkenteni a kamatokat a gazdaság lassulása miatt, azóta már 2,25 százalékkal lejjebb vitték az irányadó rátát.

Elemzők szerint a kamatcsökkentési ciklus ezzel véget ért, mivel a globális pénzpiaci helyzet már kevésbé kedvező, és egy ennél is alacsonyabb kamatszinten veszélybe kerülne a zloty árfolyama. A lengyel valuta más térségbeli devizákkal együtt erősen gyengült azután, hogy kétségek merültek az amerikai jegybanki politika lazaságának jövőjével kapcsolatban. Az amerikai likviditásbővítés lehetséges korlátozása miatt jelentős mennyiségű tőkét vontak ki a feltörekvő piacokról, ahová többek között Lengyelországot és Magyarországot is sorolják.

Lengyelország volt az unió egyetlen tagállama, amelynek a 2008-ban kezdődött válság után sikerült elkerülnie a recessziót. A gazdaság tavaly kezdett kifulladni, és az idei első negyedévben éves szinten csak 0,5 százalékkal bővült, az előző negyedévhez képest pedig stagnált.

Rovatok