Index Vakbarát Hírportál

Tisztasági festés barátokkal

2013. július 3., szerda 16:33

Noha az elmúlt 5 évben az ingatlantulajdonosak fele semmilyen felújítást nem végzett a házán, a lakásán, közel harmaduk már tervezi ezt a közeljövőben, derül ki a Lindab kutatásából.

A legtöbben (54%) saját megtakarításból vágnának bele a munkálatokba, míg banki kölcsönből csak a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság ötöde finanszírozná költségeit. 68 százalékuk csak tisztasági festésben gondolkodik, így 300 ezer forintnál nem költene többet ingatlanára, ugyanakkor egy esetleges tetőfelújításért, új tetőszerkezetért 44 százalék 500 ezret, illetve ennél jóval többet is fizetne.

Az elmúlt öt évben a legtöbben beltéri felújítást végeztek (35%), míg tetőfelújításokra, tetőhöz kapcsolódó munkálatokra a lakosság 12 százalékánál került sor. A válaszadók 29 százaléka úgy nyilatkozott, a tervei között szerepel jelenlegi lakásának, házának felújítása. Ez az attitűd különösen a vidéki lakosság esetében jellemző, ugyanis 35 százalékuk szívesen hozzáfogna otthona, saját tulajdonú ingatlana rendbe tételéhez.

A leginkább preferált beltéri festés túlsúlya miatt a legtöbben (68%) maximum 300 ezer forintot költenének ingatlanukra. A megkérdezettek szerint nehéz jó, megbízható szakembert találni, ez a bizalmatlanság is oka lehet annak, hogy a saját ingatlannal rendelkezők 50 százaléka inkább a barátok, a családtagok és az ismerősök segítségével vágna bele felújításba.

Rovatok