Index Vakbarát Hírportál

Fidesz: A Kúria a bankok oldalára állt

2013. július 4., csütörtök 18:31 | aznap frissítve

A Fidesz szerint a Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.

A Fidesz szerint a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket, mondta Kocsis. Szerinte a határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve. Utalt arra, hogy Horvátországban egy hasonló ügyben az igazságszolgáltatás nyolc bankkal szemben hozott ítéletet.

Rogán Antal frakcióvezető azt mondta, egyetért azzal az állásponttal, amelyik szerint a devizahitelek hibás termékek. Mint mondta, annak a sok százezer embernek, akik annakidején azt hitték, hogy a forintalapúnál kedvezőbb kölcsönhöz jutnak, körülbelül a 90 százaléka nem volt tisztában a kockázatokkal. A bankoknak viszont mindegyike tudta azt, hogy hibás és kockázatos termékeket akarnak „rásózni” az ügyfeleikre. Ezért a felelősség a pénzintézeteké, mondta.

A magyar Országgyűlés nem szólhat bele konkrét hitelszerződésekbe, de az elmúlt három évben mindent megtett azért, hogy minél több embert szabadítson ki a hitelcsapdából, mondta. Árfolyamgát, végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő, a devizahitelek megtiltása, sorolta az intézkedéseket.

Nem semmis a devizahitel-szerződés, de ehhez módosítani kell – mondta ki a Kúria. A döntést nagyon feszülten várták devizahitelesek tömegei, sokuk számára ez volt az utolsó remény, igaz, nem biztos, hogy a szerződések semmiségével sokat nyertek volna. Az ügynek a bankok számára kedvező ítélet ellenére nincs vége, még az is lehet, hogy busás kárpótlást kap az adós.

Lezárta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a miniszterelnök XII. kerületi házának környékét, mivel pár száz tüntető oda tart a Kúria döntése után.

A Jobbik szerint a Kúria döntése a vitatott devizahitel-szerződés érvényességéről rossz irányba mutat. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint ha a kormány nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, akkor „eszkalálódni fog az utcai helyzet". Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem tudta megoldani a devizahitelesek problémáit, sőt a forintárfolyam gyengítésével tovább rontott a helyzetükön.

Rovatok