Index Vakbarát Hírportál

Fónagy: Nem értem a takarékok vezetőit

2013. július 4., csütörtök 16:34

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága csütörtöki ülésén egyhangúlag támogatta azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a kormány nyújtott be a múlt héten már elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló, de a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött törvényhez. A testület ülésén az ellenzék részéről csak a Jobbik képviselői voltak jelen.

A nemzeti fejlesztési tárca részéről Fónagy János államtitkár elmondta: a múlt héten elfogadott törvény kihirdetése előtt a köztársasági elnök a jogszabály céljával, tartalmával és társadalmi, szakmai hatásaival egyetért, csak jogtechnikai és fogalmi pontosításokra tett javaslatot. Fónagy szerint a törvény eredeti célja nem változott.

Szerinte 20-25 évvel ezelőtt a takarékszövetkezetnek mintegy 2 millió tagja volt, de az elmúlt időszakban a tagság mintegy 100 ezerre csökkent, korábban jó nevű takarékszövetkezetek "bebuktak", tönkrementek, gyors törvényhozói lépésre volt szükség. "A kormány ennek tett eleget, amikor 100 milliárd forintot helyez el a TakarékBankon keresztül a szövetkezeti rendszerbe" - hangsúlyozta.

"Bevallom, nem is értem, hogy néhány takarékszövetkezeti vezető, feltételezem, önös érdekek alapján, nem fogadja el a kormány ezen intézkedéseit, akkor, amikor sem az eredeti, sem az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat, sem a mostani módosítók sem a szövetkezeti elveket és jogszabályokat nem sértik, sem a tulajdonnal és egyéb alapvető polgári jogszabályozási körbe tartozó kérdéseket nem érintenek" - fogalmazott az államtitkÁderár.

Rovatok