Index Vakbarát Hírportál

Sok devizahiteles fordulhat a bankjához

2013. július 5., péntek 13:09

Sok devizahiteles fordulhat bankjához pénzért a Kúria csütörtöki döntése után, jelentős összegeket azonban ezzel nem lehet nyerni azénpénzem.hu cikke szerint.

Ami biztos: a futószalagon indított pereknek leáldozott, a bankoknak azonban az ítélet alapján valamennyit várhatóan fizetniük kell. A Kúria ugyanis ítéletében hangsúlyozta: a devizahitelezésnél alkalmazott eltérő – folyósításkor a vételi, törlesztésnél pedig az eladási – árfolyamokat nem vizsgálta. Ebben a kérdésben van a labda az Európai Bíróságnál (EB). Az EB iránymutatása alapján tehát ez még válhat akár teljes egészében tisztességtelenné.

Azokban az esetekben, amikor a teljes hiteldíjba nem vették bele a vételi és eladási árfolyam közti különbséget, és az árfolyamrés mértékének változtatását nem közölte a bank az adóssal, visszajár a különbség. Nem csak az OTP, hanem más bank adósainak is. A Kúria kifejezetten az adósok oldaláról közelítette meg a kérdést, amikor kimondta: ami a fogyasztó számára fizetési kötelezettséget, terhet jelent, az költség. A legfőbb ügyész véleményével ellentétben amellett foglaltak állást, hogy a kölcsönszerződésnek elválaszthatatlan része a konverzió.

A Kúria álláspontja szerint a perbeli lakossági kölcsönszerződésben tételesen rögzíteni kellett volna a vételi és eladási árfolyam alkalmazásából eredő eltérés mértékét, melytől a bank csak az egyoldalú szerződésmódosítás szabályait betartva térhetett volna el a fogyasztó hátrányára. Mivel ez nem történt meg, a szerződés a felülvizsgálati fórum szerint is semmis. A mostani ítélet kifejezetten a szerződés megmentését célozta. Úgy vélik – miután a teljes összeghez képest elenyésző tételről van szó –az adósok érdekét is ez szolgálja. A hitelesekre egyébként aránytalanul nagy teher rakódna.

A lap szerint a szerződés érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. A Kúria ezen a vágányon haladva a szerződés részévé tette az „árfolyamrést”. Méghozzá annak eredeti, a középárfolyamtól mindkét irányban 0,5 százalékkal eltérő mértékét.

Az OTP tehát aligha ússza meg anélkül, hogy fizetnie kellene, a bank ugyanis az árfolyamrést 2008. októberében két százalékra emelte. Ha pedig nem zongorázta végig az egyoldalú szerződésmódosításnál ma elvárt procedúrát, akkor a különbözetet térítenie kell. A lap számításai szerint ez egy ötmillió forintos 15 éves futamidejű svájci frank alapú kölcsönnél 40-50 ezer forintot jelenthet.

Rovatok