Index Vakbarát Hírportál

Mégsem kell magyar erőmű a Gazpromnak

2013. július 8., hétfő 07:42 | aznap frissítve

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem vásárolná meg a Győr melletti gönyűi E.On-erőművet az orosz Gazprom, másfajta együttműködési lehetőségeket azonban vizsgál a vállalat.

A Gazprom nem érdeklődik az E.On gönyűi erőműve megvásárlása iránt − közölte a Gazprom Export a Napi Gazdasággal. A társaság szerint ugyanakkor az "együttműködés más lehetséges formáit" vizsgálják a német céggel a magyarországi egység kapcsán − ennek részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni a társaság.

A Napi kérdésére az E.On SE annyit közölt, hogy semmilyen formában nem kívánja kommentálni az értesüléseket, illetve arról sem kívánt részleteket közölni a német vállalat, hogy mikor válhatnak publikussá a megbeszéléseken elhangzottak.

Június végi orosz sajtóhírek szerint az E.On küldöttsége Szentpéterváron tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezetőjével és a találkozó során szóba került a 2011-ben üzembe helyezett gönyűi létesítmény eladása is, megfigyelők szerint a német fél nyitott is lenne az eladásra. A két év alatt felépített erőmű beruházási értéke közel 400 millió euró, mai árfolyamon mintegy 120 milliárd forint volt.

E.On Erőművek Kft.-adatok (milliárd forint)
 
2011 2012
Árbevétel 21,7 35,6
− belföld 1,7 2,3
− külföld 21,7 35,6
Üzemi eredmény −74,1 2,9
Mérleg szerinti eredmény −81,6 −0,9
 Forrás: Cégbíróság, Céginfo.hu

Az E.On Erőművek Kft. 2012-ről szóló beszámolójához csatolt kiegészítő melléklet szerint a gönyűi egység tavaly 1278 gigawattóra áramot termelt, a megelőző évi 996 gigawattóra után. Az erőmű által termelt áramot a német E.On Energy Trading SE értékesíti. A társaság nettó árbevételében az export adja a legjelentősebb tételt, 2012-ben 35,6 milliárd forintot, ami közel kétharmadával volt magasabb a 2011-es 21,7 milliárdnál. A belföldi árbevétel is több mint harmadával nőtt 2011−2012 között, 1,7 milliárd forintról 2,3 milliárdra: az egység 2012-ben jelentős szerepet játszott a magyar átviteli rendszerirányító Mavir Zrt.-nek nyújtott úgynevezett rendszerszintű szolgáltatások terén.

A társaság eredményei a 2011-eshez képest javultak tavaly: a 74 milliárdos üzemi, illetve 81,6 milliárd forint mérleg szerinti vesztesége 2,9 milliárdos nyereségre, illetve 914 milliós veszteségre váltott. Az általános piaci helyzet ugyanakkor nem kedvez a gázalapú erőművek üzemeltetésének, hiszen az alapanyagul szolgáló gáz gyakorlatilag nagyobb költséget jelent, mint amennyiért az áramot eladhatják az erőművek. Piaci hírek szerint a gönyűi egység is meglehetősen alacsony óraszámban üzemel, leginkább a rendszerirányítónak nyújtott szolgáltatások idejére.

A Gazprom továbbra is elkötelezett a Déli Áramlat gázvezeték megépítése iránt, a Nabucco várható leállása nem befolyásolja a fejlesztést − közölte lapunkkal a társaság. A Déli Áramlatot a Gazprom nem tartja a déli gázfolyosó egyetlen projektje versenytársának sem, a Shah Deniz által a Nabuccóval szemben választott TAP-vezeték a cég szerint más piacokat céloz, mint az orosz fejlesztés. Az orosz energiavállalat továbbra is úgy látja, hogy 2015 végén elindul az első szállítmány a Magyarországon is keresztülhaladó csővezetéken, évi 15,75 milliárd köbméteres kezdeti éves kapacitással, amelyet fokozatosan emelnek a tervezett 63 milliárd köbméteres volumenre. A Nabucco vezeték egyes szakaszaira vonatkozó költségadatok nem publikusak − válaszolta a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a Napi Gazdaság itthoni ráfordításokat firtató kérdésére. A társaság szerint az eddigi fejlesztési költségek a teljes tervezett összeg kevesebb mint 5 százalékát teszik ki − legutóbb 50 millió euró tervezési ráfordításról beszélt Gerhard Roiss vezérigazgató, a projekt teljes büdzséjét korábban 7,9 milliárd euróra becsülték. A magyarországi szakaszon a földszerzéssel kapcsolatos tevékenység nem zárult le, a megszerzett engedélyek és az itteni projektcég sorsa pedig a projekttel kapcsolatos további tervek függvénye a cég szerint.

Rovatok