Index Vakbarát Hírportál

Nem tudott erősödni az építőipar

2013. július 15., hétfő 10:22

Májusban az építőipari termelés volumene 0,8 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől. Mivel a megelőző három hónapban ennél jóval nagyobb havi emelkedéseket láthattunk, a mostani szám bőven belefér az ágazat természetes ingadozásába, írja Portfolio. A 12 havi index még így is emelkedni tudott: a tavalyi gyenge bázis miatt a termelés 11,2 százalékkal haladta meg az előző év májusban mért szintet, mutatják a KSH adatai.

Egy-egy projekt is számít már

A májusi visszaesés ellenére az építőipar növekvő trendje nem tört meg. Az ágazatban 2012 második felében ért véget a hetedik éve tartó zsugorodás.

Igaz, most már olyan kicsi az ágazat, hogy néhány új projekt is felfelé tudja lökni a számokat: a 2005-ös állapothoz képest az építőipar tavaly hozzávetőleg a fele értéket tudta létrehozni, pontosabban 60 százalékos teljesítményt nyújtott.

A várt építőipari fejlődésre az jellemző, hogy már néhány multi új gyártócsarnoka is komolyan meglátszik a hazai építőipari statisztikákon. Viszont az öt-hat legnagyobb, multinacionális cégekhez, autógyártókhoz kötődő beruházások kivételével az új építésű csarnokok zöme nem jönne létre uniós pályázati források nélkül. Ez önmagában nem baj, hiszen épp a gazdasági konvergencia e források célja, de jól jelzi az iparág törékenységét.

Állami beruházások uniós pénzből

A bővülés egyébként meglehetősen fél lábon áll. Az épületek építésében nem figyelhetünk meg igazán meggyőző fellendülést. A lakásépítések rettenetesen rossz képet mutatnak, amikor meg is lódult ez az alágazat, akkor is néhány ipari, kereskedelmi vagy irodaépület húzta feljebb. Az egyéb építmények körében azonban meglehetősen dinamikus a felkapaszkodás. Itt elsősorban uniós forrásból finanszírozott állami beruházások húzzák felfelé a számokat, ez a választások felé közeledve vélhetően nem fog lanyhulni.

A szerződésállományok sem jelzik annak a veszélyét, hogy az építőipar újra lefelé venné az irányt, igaz, a nagy kitörés esélyét sem látni. Inkább a lanyhább növekedésre utalnak a friss számok.

A 2013 májusában kötött új szerződések volumene 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 8,0 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 3,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari vállalkozások 2013. május végi szerződésállományának volumene 10,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké 19,8 százalékkal magasabb volt, mint 2012 májusában.

Rovatok