Index Vakbarát Hírportál

Az EU-s mentőalapot is leminősítette a Fitch

2013. július 16., kedd 07:54

Megvonta az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentő rendszer (European Financial Stability Facility, EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát hétfőn a Fitch Ratings, írja a Napi.

Múlt héten a második legnagyobb EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól is elvették az "AAA" szuverén minősítést. A nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban jelentette be, hogy a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú és garanciával fedezett osztályzatát az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra változtatta.

Ennek előzményeként, múlt pénteken a Fitch ugyanilyen mértékben rontotta a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, Franciaország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását. Az EFSF hétfői leminősítéséhez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy a francia adósosztályzat rontása után a stabilitási eszköz hosszú lejáratú adósság-kibocsátásait már nem fedezik teljes mértékben "AAA" minősítésű szuverén adósok garanciavállalásai.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már másfél éve megvonta az EFSF-től az "AAA" hosszú távú osztályzatot. Ők azután, miután előzőleg kilenc euróövezeti tagállam adósbesorolásait rontották, így megvonták két EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól és Ausztriától is az "AAA" szuverén minősítést.

Rovatok