Index Vakbarát Hírportál

Bejött Varga hűtős jóslata

2013. július 16., kedd 14:04

Igaza lett Varga Mihály miniszternek, aki még ősszel arra a kérdésre, hogy mégis mitől indulna be most a fogyasztás Magyarországon, úgy reagált: „előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik".

A GfK Hungária friss felméréséből kiderül, idén valóban bővült a hűtő- és fagyasztószekrények értékesítése. A háztartási nagygépek már tavasszal is jól fogytak, a fő szezonnak számító július-augusztus így igazán biztató kilátásokkal kecsegtet.

Az év első öt hónapjában 5 százalékkal több hűtőt adtak el, mint tavaly, a fagyasztók piaca már 10 százalékkal jobb eredményeket mutatott. Az átlagárak alig változnak: a hűtőknél 0,5 százalékos növekedést, míg a fagyasztóknál 1,6 százalékos csökkenés figyelhető meg.

A hűtőtípusok közül továbbra is a kétajtós alulfagyasztós modellek a legkeresettebbek: az értékesített készülékek 44 százalékát ez a típus adja, de a kétajtós felülfagyasztós modellek is jól fogytak, minden negyedik eladott berendezés ebből a kategóriából került ki.

Az energiahatékonyság egyre fontosabb tényezővé válik: mind a vásárlók, mind a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek e kérdésre. Az eladott hűtők háromnegyede A+-os, és az A++, illetve A+++ modellekből is egyre több fogy – előbbi 16 százalékot, az utóbbi pedig 2 százalékot tesz ki –, köszönhetően annak is, hogy egyre bővül a magasabb energiaosztályú modellek száma, és az EU is szigorúan szabályozza az energia-besorolásokat.

Rovatok