Index Vakbarát Hírportál

Drágán szabadulunk az IMF-től

2013. július 16., kedd 13:18

A magyar gazdaságpolitika a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való kapcsolat végleges lezárásával is készül a jövő évi választásokra, előtörlesztjük a tőlük kapott kölcsönt, írta a portfolio.hu.

Az IMF oldalán elérhető törlesztési menetrend szerint Magyarország a 2008-2009-ben felvett összesen 7,6 milliárd SDR-nyi hitelért 2010-ben, illetve 2011-ben 2,5 százaléknyi, illetve 2,6 százaléknyi kamatot és díjat fizetett ki, majd 2012-ben a 3,22 milliárd SDR-nyi törlesztés mellett ez a teher az eredeti összeghez viszonyítva 2,0 százalékra csökkent. A lap számításai szerint tehát az IMF-hitel forrásköltsége 2,5 százalékot tett ki. Ezt készül most a magyar állam piacról szerzett deviza- (illetve forint-) alapú forrásokkal lecserélni a törlesztés során.

A magyar állam idén két főbb forrásból szerzett devizát: egyrészt a februári dollárkötvény-kibocsátásokból (mintegy 2,4 milliárd eurónyit), másrészt a Prémium Euró Magyar Államkötvények (PEMÁK) folyamatos értékesítésével, az idei első félévben 1,35 milliárd eurónyit. A dollárkötvények euróra cserélésével a két papír forrásköltsége egy akkori nyilatkozat szerint 4 százalékos, illetve 5,2 százalékos volt.

A nem piaci alapú IMF-hitelt tehát összességében magasabb forrásköltségű, piaci alapú forrásokkal cseréli le az állam. A portfolio.hu cikkében ugyanakkor kiemeli, önmagában az IMF felé fennálló tartozások visszafizetése (2,2 milliárd euró) az állam pénzügyi tartalékait (7 milliárd euró, ebből 4 milliárd euró a devizaalapon rendelkezésre álló kormányzati betét) közel egyharmadával apasztaná többlet forrásbevonás nélkül. A lap szerint ez a kedvező nemzetközi befektetői környezetben megengedhető.

Rovatok