Index Vakbarát Hírportál

Osztogatás és megszorítás sem lesz?

2013. július 18., csütörtök 14:14

Kikerült a kormány honlapjára a jövő évi költségvetés első nyilvános dokumentuma, amiből úgy tűnik, hogy a kormány fagyos hangulatban tervez, és semmi igazán érdekesre nem készül. De legalább kiderül, mekkora nyugdíjemelés jöhet.

Kikerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a 2014-es költségvetés tervezési tájékoztatója, amiből kiderül: a kormány nagyjából a tavalyi költségvetést vinné tovább, maradnak a zárolások, néhol lesz béremelés a közszéfrában, a nyugdíjemelés mértéke pedig ismét az inflációt követi majd. A sok megfigyelő által várt osztogatásnak egyelőre nyoma sincs.

A nyugdíjak reálértéke billeg

Az NGM 2,8 százalékos inflációra számít jövőre, legalábbis ebben a dokumentumban ezt a számot használták, amiből arra lehet következtetni, hogy ekkora lesz a nyugdíjemelés is (ez kell a kormány gyakran deklarált célja, a "nyugdíjak reálértékének védelme" teljesüléséhez). Ez egyébként majdnem fél százalékponttal kisebb a Magyar Nemzeti Bank inflációs prognózisánál, és konvergenciaprogramban is 3,1 százalékos inflációt vártak – a piaci elemzők véleményét összegző Reuters-konszenzussal viszont megegyezik a 2,8 százalékos várakozás.

Mivel tavasszal lesznek a választások, ezért sokan arra számítanak, hogy a kormány – legalább egy kicsit – megnyitja a költségvetési mézesbödönt. Ezt azonban nem ebben a dokumentumban harangozzák be. A kormány tartaná a meglehetősen szűk, 2,7 százalékos államháztartási deficitet, amit az idei költségvetéshez hasonló módszerekkel érnének el. A kinyilvánított célok – a foglalkoztatás emelése és az államadósság csökkentése – is változatlanok.

Zárolás, befagyasztás

Az egyes tárcáknál és állami alapoknál idén bejelentett zárolások benne maradnak a költségvetésben, amivel nagyjából 65 milliárd forintot remélnek spórolni.

A közszférában továbbra is befagyasztott bérekkel számol a kormány, tehát egyelőre nem igazolódtak be azok az értesülések, miszerint többlépcsős béremelés készülődik a teljes állami szektorban. Kivétel a pedagógusok, az életpályamodell indulásával ugyanis számol a költségvetés, és az egészségügyi dolgozók, az ő esetükbben is szó esik az iratban a béremelésről.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap jövő évi hiánya 20 milliárd forint lehet – szól a dokumentum –, a Bethlen Gábor Alap 2014. évi többlete 0,5 milliárd forint, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapnál legalább 19,6 milliárd forint kell legyen. A Nemzeti Kulturális Alapnál 2 milliárd forintos, Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapnál 1 milliárd forintos, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál pedig 5 milliárd forintos többletnek kell lennie.

Mi lesz a költségvetéssel?

A mostani tervezési dokumentumnak is hetekkel korábban kellett volna elkészülnie, ám ezúttal új menetrendet tettek közzé. Eszerint a jövő hét elején egyeztetések indulnak a szaktárcákkal – ekkor küldik be részletes javaslataikat a különböző költségvetési fejezetek –, majd szeptember 18-án nyújtják be a kész törvényt a Parlamentnek, a részletes indokolással együtt. Előtte még, szeptember 12-én elküldik a javaslatot a Költségvetési Tanácsnak.

Rovatok