Index Vakbarát Hírportál

Így jött össze a júniusi hiány

2013. július 22., hétfő 16:18

Júniusban 162,3 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének hiánya, erősítette meg az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium a hétfő délután közzétett részletes tájékoztatójában. Az év hatodik hónapjában keményen fizettek a bankok, az áfabevételek és a lakossági befizetések szintén nagyobb összegben teljesültek, írta a portfolio.hu. Az első fél év alatt az éves pénzforgalmi hiányelőirányzat 82 százaléka teljesült.
 
A korábbi évekkel összehasonlítva viszonylag alacsony lett az államháztartás központi alrendszerének júniusi hiánya. Az év hatodik hónapjában egyébként rendszerint tetemes lyukat mutat a büdzsé. A 162,3 milliárd forintos deficit úgy jött össze, hogy a központi költségvetés 186,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 9,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 14,7 milliárd forintos szufficittel zártak.
 

Bevételek

 
A júniusi részletes adatokat összevetve azt láthatjuk, hogy a központi költségvetés bevételei alakultak 20 százalékkal magasabban, mint tavaly. Összesen 821 milliárd forintos bevétel folyt be az év hatodik hónapjában a tavalyi 686 milliárd forinttal szemben. Ezen belül a gazdálkodó szervezetek befizetései júniusban 5 milliárd forinttal emelkedtek, ami teljes egészében a bankadóból befolyt magasabb befizetésnek köszönhető. A tavalyi 17 milliárd forint után idén júniusban 28,9 milliárd forint folyt be. A fogyasztáshoz kapcsolt bevételek 53 milliárd forinttal magasabban, 344 milliárd forintban teljesültek, ezen belül az áfabevételek 29 milliárddal emelkedtek.
 
A pénzügyi szervezetek a 29 milliárd forintos bankadó-befizetés mellett júniusban 15 milliárd forintnyi pénzügyi tranzakciós illetéket fizettek be a költségvetésbe. Ez a 15 milliárd forintos tranzakciós illetékbefizetés volt az idei legmagasabb havi teljesítés, ám még ez is jócskán elmarad a havi előirányzattól (27 milliárd forint) és nem tudja megmenteni a kumulált illetékbefizetéseket. A pénzügyi tranzakciós illetékbevételek februártól érkeznek a költségvetésbe (az első befizetések ugyanis a januári tranzakciók után keletkeztek februárban), és 5 hónap alatt június végéig összesen 68 milliárd forintot teljesítettek a bankok, ami pont a fele az időarányosan tervezett 136 milliárd forintnak. Nem véletlen, hogy a kormány döntött a kulcs megemeléséről (augusztus elsején lép életbe) és az egyszeri, utólagos illetékbefizetésről.
 
A lakosság befizetései 114 milliárd forintra teljesültek júniusban, ami 7 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi összeget. Az illeték és az szja-befizetések is magasabbak lettek.  A költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei összesen 41 milliárddal lettek magasabbak. Emellett jelentősen felülmúlták a tavalyi összeget az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések: 45 milliárd forint folyt be ezen a soron a tavalyi 23 milliárd forint után.
 

Kiadások

 
Júniusban a központi költségvetés kiadásai is magasabban teljesültek a tavalyinál, összesen 15%-kal. Jelentős növekedés volt látható az egyedi és normatív támogatások soron (a 18 milliárdos kiadás 64%-kal nagyobb), emellett a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai is 23%-kal teljesültek magasabban.
 
A kamatkiadások azonban alacsonyabb összegben alakultak az év hatodik hónapjában: a tavalyi 153 milliárd forint után 136 milliárd forintban. Június végéig, vagyis az első fél évben 721,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés központi alrendszere, ami lényegesen magasabb a tavalyi 517 milliárdos kumulált deficitnél. Úgy tűnik tehát, hogy idén még inkább orrnehéz a költségvetés lefutása.  Ami az éves előirányzat teljesülését illeti, az idei 82 százalékos arány nem ijesztő, a korábbi években ennél nagyobb arányban teljesült az éves cél június végéig.

Rovatok