Index Vakbarát Hírportál

Jön az energiacégek új járuléka

2013. július 22., hétfő 07:19

Még az idén elkészül az a szabályozás, amely szerint 2014 nyarától minden energiatermelőnek és -elosztónak az általa eladott energiamennyiség másfél százalékát meg kell takarítania, mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Horváth Attila Imre, az NFM-nél zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A megtakarítást az Európai Unió energiahatékonysági irányelve írja elő. A pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket lehet finanszírozni, például a hálózati és szállítási veszteség csökkentését szolgáló beruházásokat.

Beszélt arról is, hogy idén a megújulóenergia-felhasználásunk aránya meghaladja a 9 százalékot, úgyhogy „innen üzenem azoknak, akik kétségbe vonják a 2020-ra vállalt 14,56 százalékos vállalásunk teljesíthetőségét, hogy tévednek.” Az energiahatékonyság javításában is „jó eredményeink vannak (...) széndioxid megtakarításunk az 1997-98-as bázisra vetítve bő 43 százalék, ami páratlan az EU-ban”, mondta, igaz, elismerte, hogy ezt részben az energiatermelésünk és az iparunk visszaesése is okozhatja.

Az interjúból kiderül, hogy víz- és szélenergiára nem épít a megújuló energiákkal foglalkozó terv: „Magyarország nem az angol szigetek és nem is a Hamburg fölötti északi tenger. Ausztriával ellentétben nincsenek nagy vízhozamú helyi patakjaink sem.” Ehelyett „természetes erőforrásainkra kell összpontosítanunk: a biomasszára és a biogázra, valamint a geotermiára és a napenergiára, ilyen sorrendben.” Azt is elmondta, hogy hamarosan elkészül az ország megújulóenergia-térképe, amelyből „mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hol milyen zöldberuházást érdemes indítani, és milyet nem.”

Rovatok