Index Vakbarát Hírportál

Béreljen üzletet a Bálnában!

2013. július 24., szerda 16:08

A CET-ként megismert, majd Bálnára átkeresztelt épületegyüttes a főváros legutóbbi ígérete szerint októberben nyitja meg kapuit. A régi, Duna-parti Közraktárak átépítésével kialakított kulturális és szórakoztató központ befejezése a hosszú pereskedés miatt éveket csúszott. A politikusok és a beruházók végre megegyeztek, a műszaki átadás-átvétel megtörtént. A Bálna most üresen áll és bérlőket keres.

Még mindig üresen áll, és bérlőit várja a Bálna, kivitelezőivel hosszú csatározás és pereskedés után egyezett meg a főváros. A hatalmas bálnára hasonlító, 160 méter hosszú, és több mint húsz méter magas, üvegburkolatú épületet eredetileg a CET-ről, a közép-európai idő nemzetközi rövidítéséről nevezték el, de időközben átnevezték. A fővárosi önkormányzat szerint ugyanis csak a Bálna név lehet méltó egy ilyen kitűnő helyen lévő, Duna-parti épületegyütteshez, ami szerintük “Budapestről, a Dunáról, és Magyarországról szól”.

Bérlőket keres

A Bálna nem egy bevásáróközpont lesz a sok között, az eredeti szándék szerint egyfajta kulturális közösségi térként szolgál majd. A Fővárosi Közgyűlés több mint harminc vendéglátóipari, kereskedelmi és kulturális célú bérlemény pályáztatását hagyta benne jóvá. A kisebb üzletektől és bároktól a nagyobb éttermekig és művészeti galériákig mindéféle üzlet működik majd a Bálnában. A pályázatokat még július 29-ig lehet benyújtani. A szerződések 5-10 éves időtartamokra köthetőek, változó bérleti díjakkal. Az első évben a várható havi négyzetméterár a 675-1680 forintos sávban mozog, attól függően, hogy kereskedelmi, vendéglátói, vagy kulturális tevékenységet végez-e a bérlő. Az üzemeltető évente több mint másfélmillió látogatóval tervez.

Ugyan a Bálnában nyitja meg kávézóját Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, és itt nyílik majd a Csalogány 26 étterem tulajdonosának új étterme, a Lacikonyha is, de a Népszabadság úgy tudja, még sok a szabad üzlet, ha továbbra sem jelentkezik elég számú piaci bérlő, nem marad más, mint hogy az önkormányzat saját cégeit költöztesse be: például a Budapest Galériát és a Csapi használtcikk-piacát. A Bálna pinceszintjét szinten egy fővárosban tulajdonában álló cég, a Csarnok és Piac Igazgatóság kaphatja meg. Szerettük volna megkérdezni a BFVK-t, hogy hogy állnak a bérlőkereséssel, de nem tudtak felvilágosítást adni az ügyben.

A Bálna-saga

A Bálna átadása már régóta húzódik-halasztódik. Történetét viták és perek kísérték végig, a beruházás körül az évek során olyan sok lett az átláthatatlan vita, hogy többször hitték, hogy a projekt már-már csöndesen kimúlt. 2010 tavaszán is azt mondták, az év novemberében nyitnak.

Azóta három év telt el, a beruházó és a főváros egymást okolták, vizsgálat vizsgálatot és pert per követett, hosszú viszály hátráltatta az épület átadását. A műszaki átadás-átvételi eljárását leállították, a belső beépítéhez sokáig hozzá sem fogtak, az épület üresen állt. Még a holland tervező Kas Oosterhuis is megpengette, hogy az épület nem olyan minőségben készült el, amilyennek ő tervezte és a beruházó is sokáig mondogatta, hogy a Bálna átadását leginkább a fővárosi önkormányzat akadályozó magatartása hátráltatta.

Most a 2013 október végi nyitást ígérik. A városvezetésnek a kivitelező számára hitelt nyújtó MKB Bankkal ugyan még maradt jogvitája, de most úgy néz ki, lezárulni látszanak az elmúlt évek anyagi és műszaki csatározásai, és a Bálna talán megnyíilik belátható időn belül.

Rovatok