Index Vakbarát Hírportál

Erről a csomagról dönthet ma a kormány

2013. július 24., szerda 10:38

Várhatóan a rugalmas gyed bevezetését, a fiatal diplomások gyermekvállalásának támogatását illetve a családi adókedvezmény kiszélesítését tartalmazhatja a népesedési program, amit a kormány ma fogadhat el. A plusz egy intézkedés a szocpol másfélszeresére emelése lehet, írta a Népszabadság szerdán.

A lap értesülései szerint a rugalmas gyed bevezetése a költségvetés számára 14,5 milliárd forintos, a fiatal diplomások gyermekvállalásának támogatása 6,1 milliárd forintot, a családi adókedvezmény kiszélesítése 20-30 milliárd forint többletkiadást jelenthet. Utóbbi esetén a különbséget az jelentheti, hogy a KDNP a 10 százalékos nyugdíjjárulékból, a Fidesz a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból tenné levonhatóvá a "bent ragadt" családi adókedvezményt, és vélhetően még nincs döntés a kettő között.

A plusz egy intézkedés a szocpol másfélszeresére emelése lehet, ami 10 milliárdos kiadással járhat a Népszabadság információi szerint. Nem jelentene meglepetést, ha a fentiek bevezetése mellett döntene a kormány. A családi adókedvezmény kiszélesítéséről a politikai döntés lényegében már februárban megvolt. Ezek szerint mégsem emelné viszont meg radikálisan a terhességi gyermekágyi segély összegét a kormány.

A jelenleg a táppénzszabályok szerint járó szülés utáni kezdőtámogatást a korábbi hírek szerint akár a minimálbér kétszeresére, vagy 280 ezer forintra is emelte volna a kormány. A későbbi aggályokra, miszerint ez a nagy mértékű emelés a kiskorú, jellemezően hátrányos helyzetűek körében növelné meg a gyermekvállalást, született olyan kiegészítő javaslat, hogy a megemelt tgyás csak 18 év felett járjon. Most viszont úgy tűnik, akár teljesen ki is kerülhetett a csomagból ez a javaslat.

A családi adókedvezmény kiszélesítése tűnik a program legbiztosabb pontjának, tehát amit mindenképp meg szeretne valósítani a kormány. Korábbi számításaink szerint a 10 százalékos nyugdíjjárulékra való kiterjesztés valójában csak a három vagy több gyermeket nevelőknek segít, mivel ott van jelentékeny fennmaradó családi adókedvezményről szó.

Rovatok