Index Vakbarát Hírportál

1 részvény, 610 ezerért, vagy fordítva?

2013. július 26., péntek 07:42

A tokiói legfelsőbb bíróság jóváhagyta azt a korábbi ítéletet, amely szerint a tokiói tőzsde (Tokyo Stock Exchange - TSE) 10,7 milliárd jent köteles fizetni a Mizuho brókercégnek egy 2005-ben elkövetett óriási baklövés miatt. A Mizuho egyik kereskedője egy elhibázott megbízást adott be a tokiói tőzsdén, amelyet a tőzsdei terminálban bekövetkezett hiba miatt nem tudtak visszavonni, számolt be aportfolio.hu.

A Mizuho Securities brókercég egyik kereskedője 2005-ben óriási hibát vétett, amikor ahelyett, hogy egyetlen J-Com részvény eladására adott volna megbízást 610 ezer jen áron, 610 ezer J-Com részvény eladását kezdeményezte 1 jen áron.A félreütött megbízást természetesen azonnal észlelték a brókercégnél, azonban a tokiói tőzsde kereskedési rendszerében bekövetkezett hiba miatt nem lehetett visszavonni a megbízást. A szarvashiba következtében 40 milliárd jenre rúgó veszteséget szenvedett el az értékpapír-kereskedő cég.

2009-ben alsóbb fokon a bíróság úgy döntött, hogy a tőzsde a veszteség körülbelül negyedét, 10,7 milliárd jent, valamint további kötelezettségmulasztási bírságokat köteles megfizetni a Mizuhónak. Ennek következtében a TSE 2009 végén 13,2 milliárd jent utalt át a brókercég részére. A Mizuho fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, azonban a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az ítéletet.

Az ügy láttán 2006-ban 50 japán brókercég megegyezett arról, hogy 20 milliárd jenből létrehoznak egy alapot, amelyből a tokiói tőzsde kereskedési platformját korszerűsítik.

Rovatok