Index Vakbarát Hírportál

Havi 120-140 új lakást veszünk

2013. július 26., péntek 19:58

Másfél éve havi 120-140 között ingadozik az eladott új társasházi lakások száma Budapesten – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb értéktérképéből. Az elemzés szerint idén növekedésnek indulhat a piacra kerülő új lakások száma, és megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat a 2010 óta tartó drasztikus visszaesés az építkezésekben.

Az idei év első félében mintegy 750 új építésű társasházi lakást értékesítettek Budapesten. Az OTP elemzése szerint az élen a XIII. kerület áll, ahol az eladási volumen meghaladta a százat, szorosan mögötte a VIII., a XI., valamint a III. kerület következik, 70 és 100 közé eső üzlettel. A sor végét az V., a XXIII., a XII., a XVI., az I., valamint a VII. kerület zárja, ahol tíz alatt maradt az eladott új lakások száma.

Összehasonlításképp: a 2005-2006-os boom időszakában ugyanez a féléves érték Budapesten 
rendre meghaladta az ötezret. Az öt legkedveltebb kerületben (VIII., IX., XI., XIII. és XIV.) 
egyenként legalább annyi lakást adtak el egy évben, mint ma egész Budapesten. A 2009-es 
drasztikus visszaesés óta azonban kisebb-nagyobb kilengésekkel, de általában rendre ezer 
alatt maradt a féléves értékesítési volumen.

Az elemzés szerint a válság piacromboló hatását, amelyet a tavaly megemelt áfa csak fokozott, 
a már közel egy éve újra bevezetett szocpol sem tudta ellensúlyozni. A Budapest Újlakás Értéktérkép szerint a legolcsóbb kerületek továbbra is a XVII., a XX.,  valamint a XXIII., 250 ezer forint alatti négyzetméterárral.

A legolcsóbb új építésű lakások azonban mégsem itt, hanem a XVIII. kerületben vannak, ahol kulcsrakész lakásokat árulnak 190 ezer forintos négyzetméter áron. A legdrágábbak a XII. kerületi ingatlanok, ahol az átlagárak 700-800 ezer forint között mozognak négyzetméterenként.

Az elmúlt években a stagnáló kereslet miatt gyakorlatilag leálltak az ingatlanberuházások, és ötéves mélypontjára esett az eladatlan lakáskészlet. Ahogy az ábra is mutatja, ennek száma a XI., a XIII., valamint a III. kerületben meghaladja a 300 lakást, a XIV. és a IX. kerületben pedig a 150-et.

Ennek ellenére az OTP Jelzálogbank vezető elemző úgy véli, hogy idén megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat a kínálat 2010 óta tartó drasztikus zsugorodása.

Rovatok