Index Vakbarát Hírportál

Nincs sok választásuk a takarékoknak

2013. július 26., péntek 07:14

Vasárnapig lemondanak a takarékok szavazatelsőbbségi részvényeikről a TakarékBankban. A bank augusztus végén tartott közgyűlése előtt még egyeztetnek a hitelintézetek, a közgyűlésen viszont, ha nem akarják lehúzni a rolót, igennel kell szavazniuk a Posta tőkeemelésére, írta a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, az érintett intézmények nagy részében már szavazott erről a közgyűlés, legkésőbb ma pedig a megmaradt hitelintézetekben is megszületik a döntés. A takarékoknak nincs sok választásuk, ha nem adják le a szavazatelsőbbségi részvényt, elveszítik a működési engedélyüket.

A nyilatkozat birtokában vehetnek majd részt a hitelintézetek a TakarékBank közgyűlésén, ahol egyebek között a bank tőkeemeléséről is szavaznak majd. Az eseményen a Magyar Posta 655 millió forintos tőkeemelést hajthat végre a TakarékBankban, amellyel az állam a postán és a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül többségi tulajdont szerez a hitelintézetben.

A szakmában nagy a felháborodás, a szövetkezeteknek az is fáj, hogy a Magyar Posta most névértéken, 2000 forintos áron jut hozzá a TakarékBank részvényeihez, miközben az MFB és ők maguk is ennél drágábban, 10 ezer forint körüli árfolyamon vásárolták meg a korábbi tulajdonos DZ Banktól a részvényeiket.

A kis hitelintézetek azért is aggódnak, mert a hatályos jogszabályban van egy olyan pont, amely alapján szinte az összes takarék vezetőjét meneszteni lehet, az intézményt pedig be lehet olvasztani a TakarékBankba. Azoknál a hitelintézeteknél ugyanis, amelyeknél a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya meghaladja a 12 százalékot, válságos helyzetűnek lehet minősíteni, és „meg lehet menteni” még akkor is, ha az intézmény tőke- és likviditási helyzete egyébként kiváló.

Rovatok