Index Vakbarát Hírportál

Most lesz kibővített szocpol, vagy nem?

2013. július 29., hétfő 09:23

A kormány elé került az a Matolcsy György által is jóváhagyott átfogó népesedési törvénycsomag, melyben helyet kapott a szocpol kiterjesztése, de továbbra sem született róla kormánydöntés. Az előterjesztés szerint pedig akár kétszeresére is nőhet a támogatások mértéke, enyhülhetnek a szocpol igénylésének feltételei, és bevezetnék a félszocpolt is. Arról viszont továbbra sincs hír, hogy a változtatások mikor léphetnek életbe.

Felröppent a hír, hogy a javaslatcsomag szerint a jelenleginek másfél-kétszeresére növelnék a szociálpolitikai támogatást, közismert nevén a szocpol összegét. Az új lakások építésére, vásárlására használható, vissza nem térítendő támogatás három tényezőtől függne: a gyerekek számától, a lakás alapterületétől, és az ingatlan energetikai besorolásától.

Ezt tervezi az NGM

Ahogy a táblázat is mutatja, két gyermek esetén 800 ezer forint helyett 1,6 millió forintról indulna a támogatás, és a gyermekek számától, az ingatlan nagyságától és energiaminősítésétől függően elérhetné akár az 5,8 millió forintot is. Tehát a maximális összeg megközelítené a korábban hatályban volt szociális támogatás mértékét.

Ennél sokkal fontosabb, hogy bevezetnék a félszocpolt is, amit az igénylők egyrészt használt lakás vásárlására, másrészt otthonuk bővítésére, felújítására is fordíthatnának, a számlákkal igazolt költségük 50 százaléka erejéig. A teljes lakáspiaci forgalom több mint 95 százaléka használt lakásokat érintő tranzakciókból származik, ezért a félszocpoltól sokan a lakáspiac fellendülését is remélik. Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a harmadik szempont, a lakások energetikai minősítése nem várt módon szűkítheti a támogatható használt lakások körét.

Az előterjesztés enyhítené az igénylés feltételeit is: a támogatásokat a jelenlegi kettő helyett akár már egy gyerek után és 45 négyzetméteres lakásra is igényelhetnék a családok. A módosításokra szánt pontos összeg, illetve annak forrása nem ismert, a költségvetési hatásokkal állítólag nem számolt az előterjesztés, de az NGM korábbi tájékoztatása szerint csak a szocpol másfélszeresére emelése 12 milliárdos költségvetési kiadással járhat.

Kik a jogosultak?

Ezután is csak az kaphat szocpolt, aki nem rendelkezik lakástulajdonnal, és nincs állandó lakáshasználati joga sem. Nem lehet köztartozása, és legalább 6 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A megvásárolni/felépíteni kívánt ingatlan hasznos alapterületét továbbra is 160 négyzetméterben maximalizálják. Szintén korlátozzák a négyzetméterenkénti vételárat is: ez nem haladhatja meg a 300 ezer, alacsony energiafogyasztású ház esetén pedig a 350 ezer forintot.

Jogosultak maradnak szocpoltámogatásra azok a párok is, akik még nem töltötték be a 40. életévüket, nincs gyerekük, de vállalnának – ez az ún. megelőlegezett szocpol.

Ha nincs elég megtakarítása

Bár szocpol hitel nélkül is igényelhető, akinek nincs elég megtakarítása, az a támogatást egy másik eszközzel, az állami kamattámogatású hitellel is kiegészítheti. Az igényelhető hitel maximumát kormányrendelet szabályozza: ez nem lehet nagyobb, mint a vételár 80 százaléka. Elemzők fontosnak tartják, hogy a módosítás hatálybalépése esetén a bankok a szocpolt egységesen elfogadják, mint önerőt. Fontos tudni, hogy a támogatott hitelek esetén csak az első 5 évben jár a kamattámogatás, utána vállalni kell a törlesztőrészletek fizetésekor a piaci kamatozást.

Csak húzzák

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján a megemelt összegű szocpolnak eredetileg már április 1-től elérhetőnek kellene lennie. Az ingatlanpiac fellendülésében reménykedők sokat várnak a szocpol kibővítésétől és a félszocpol bevezetésétől. A kedvező kamatozású támogatott lakáshitel az új szocpollal kombinálva elegendő lehet ahhoz, hogy a végre megmozgassa a lanyha ingatlanpiacot.

Sokan éppen azért halasztják el a tervezett lakásvásárlást, mert szeretnének élni az új lehetőségekkel. Ezt a feszültséget most oldhatja az állami támogatás. Éppen ezért fontos lenne, hogy mielőbb kiderüljön, hogy a kormány tényleg bevezeti-e a már többször belengetett jogszabály-módosításokat, vagy ez megint csak egy újabb kampányfogás.

Mi volt eddig ?

A szocpolt a Bajnai-kormány szüntette meg, majd az Orbán-kormány ismét  bevezette, a támogatás 2012 januárjától igényelhető. Eredetileg szigorú feltételek mellett, csak új lakások esetében lehetett igénybe venni, és két gyermeket is vállalniuk kellett a családoknak. Ezért kezdetben csak egy szűk réteg tudott élni a lehetőséggel, így érdemben csak fél évvel később futott fel a program.

Rovatok