Index Vakbarát Hírportál

Valóságos szörnyeteg lesz a Publicis Ominicom

2013. július 29., hétfő 12:21

Vasárnap reggel a Publicis által összehívott sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentette a Publicis, hogy egyesül az Omnicommal. Így a világ második és harmadik ügynökségi holdingjából valóságos szörnyeteg jön létre Publicis Omnicom Group néven, írta a Kreatív.hu.

Abból is lehetett következtetni arra, hogy a Publicis készül valamire, hogy tavaly a Publicis visszavásárolta a japán Dentsu részvénycsomagját, hogy aztán a Dentsu szépen felvásárolhassa az Aegis Csoportot (Carat, Vizeum). A Publicis így ugyan valamelyest meggyengült a globális holdingok között, ám legalább függetlenedett a Dentsutól, amely vélhetően nem kívánt belevágni az Aegisnél nagyobb bizniszbe.

A lap szerint nem tudni, hogy a Publicis tavalyi bankkölcsönről szóló pletykája, miszerint abból vásárolnák fel az IPG-t, végül csak egy remek elterelő művelet volt-e, vagy szimplán csak füstbe ment a 6 milliárdos biznisz, mindenesetre az Omnicommal közös egyesülés érezhetőleg nem lepte meg az amerikai szaksajtót.

Az Omnicom a világ második, a Publicis a harmadik legnagyobb ügynökségi csoportja. A Publicis az utóbbi években inkább a digitális ügynökségi piacra koncentrált, felvásárolták a Digitast, a Razorfisht, a Rosettát, a Fuelt és az LBi-t, majd a Digitast és az LBi-t összevonta, amellyel a világ legnagyobb digitális ügynökségi hálózata jött létre. Az Omnicom ugyanakkor rendesen lemaradt a digitális piacon, ezzel szemben a hagyományos reklám- és médiaügynökségi szolgáltatások területén a Publicisnél világszerte jóval erősebb volt, írta a Kreatív.

Az egyesüléssel az új cég éves forgalma 23 milliárd dollár körül alakulhat, és világszerte 130 ezer munkatársat fog foglalkoztatni. A csoport élén a 71 éves Lévy, és a 60 éves John Wren, az Omnicom eddigi vezére ül majd ügyvezető-vezérigazgatóként. A menedzsment 16 főből áll majd, a székhely Hollandiában lesz, a két vezető iroda pedig Párizsban és New Yorkban.

Rovatok