Index Vakbarát Hírportál

A rezsin nyerészkedett a bank

2013. július 31., szerda 07:31

A JPMorgan Chase 410 millió dollár büntetést fizetett, miután az amerikai hatóságok azzal vádolták meg, hogy a bank energiakereskedelemmel foglalkozó részlege manipulálta a kaliforniai energiapiacot – írja a Napi Gazdaság.

A Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság (FERC) vádjai szerint a bank 12 alkalommal kényszerített erőműveket a piaci ár feletti díjak kifizetésére különböző trükkökkel, amiből a JPMorgan komoly profitot realizált. Korábban a FERC és a bank közötti tárgyalásokat ismerők azt mondták a sajtónak, hogy az energiahatóság, amely több bankra is rekordösszegű bírságokat szabott ki hasonló ügyletek miatt, akár egymilliárd dollárra is büntetheti az USA legnagyobb pénzintézetét. A peren kívüli megállapodásból tehát jól jött ki a JPMorgan.

Az amerikai bankok árupiaci manipulációi az elmúlt időben a figyelem középpontjába kerültek. A Fed ebben a hónapban felülvizsgálja a bankok árukereskedelmét, a szenátus pedig a napokban tart meghallgatást a témával kapcsolatban, amelyet a közelmúlt hasonló botrányainak kivizsgálására indítottak. A JPMorgan múlt pénteken bejelentette, hogy megválik árupiaci portfóliójától.

Rovatok