Index Vakbarát Hírportál

Most Ön is nyithat bányát!

2013. augusztus 9., péntek 10:46

A nemzeti fejlesztési miniszter koncessziós pályázati felhívást tett közzé a szénhidrogén-bányászat fejlesztésére és a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására. Utoljára három éve írtak ki bányászti koncessziós pályázatot.

Bányászati koncesszióra lehet pályázni, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szénhidrogén-bányászat fejlesztésére és a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására tett közzé koncessziós pályázati felhívást. Magyarország hét pontján lehet majd bányászni.

A geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására Jászberény, Ferencszállás és Kecskemét, míg szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Szegedi-medence délkeleti és nyugati, valamint Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire vonatkozó koncessziós pályázati felhívások jelentek meg.

Bárki, belföldi és külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet pályázhat. Egy pályázó azonban csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázatokat november 15-én, 10 óra és dél között lehet benyújtani.

Az eredményhirdetés a benyújtást követő 90 napon belül megtörténik. További 60 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződések megkötésére, ezt egyszer, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja a nemzeti fejlesztési miniszter. A geotermikus koncessziók időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, míg a szénhidrogénekre szóló koncesszióké 20 évre szól. A szerződés időtartama mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül meghosszabbítható a jelölt idő felével.

Rovatok