Index Vakbarát Hírportál

Keserédes negyedéve volt a Molnak

2013. augusztus 13., kedd 10:59

A kutatás-termelés csalódást, a finomítás és az értékesítés viszont pozitív meglepetést okozott a Mol második negyedévében.

A Mol profitja az idei második negyedévben 20 milliárd forint volt, szemben az első negyedévi 32,3 milliárd forinttal, illetve a tavalyi második negyedéves 0,5 milliárddal.

Csalódás, hogy az upstream szegmens (tehát a kutatás és a kitermelés) egyszeri tételektől tisztított üzemi profitja elmaradt az elemzői konszenzustól. A kitermelés volumene és az értékesítési árak is estek az előző negyedévhez képest.

Viszont a downstream szegmensben (a finomítás és az értékesítés) nagyjából pótolta a Mol ezt a negatív hatást a várakozásokhoz képest. Igaz, ez a részleg sem szerepelt igazán jól, mivel szűkültek az árrések, a Brent és az Ural közötti különbözet is csökkent, és még a készleteket is átértékelték – de legalább az értékesítés volumene nőtt.

A brókercégek vegyesen ítélték meg a magyar olajtársaság eredményét. A Concorde a jelentés hatására 19 ezerről 18 ezerre csökkentette a Mol részvényére vonatkozó célárát; a papír jelenleg 16 350 forinton forog. Az Equilor szerint a legrosszabbon már túl van a Mol, és kedvező, hogy az eladósodottság sokéves mélypontra csökkent.

Rovatok