Index Vakbarát Hírportál

Gondot okoz az útdíj? Vegyen fel rá hitelt!

2013. augusztus 21., szerda 17:14

Sok fuvarozónak gondot okoz az útdíj kifizetése, mivel a fuvardíjat adott esetben akár három hónappal később kapja meg, miközben a használatarányos útdíjat előre kell fizetni. Őket segítené az útdíjhitel. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-nél regisztrált kis- és középvállalkozások az általuk üzemeltett, útdíjfizetésre kötelezett gépjárművekre járművenként maximum 1 millió forintos hitelt igényelhetnek, ami kizárólag az útdíj finanszírozására használható fel.
 
A hitelhez olyan devizabelföldi mikro-, kis- és középvállalkozások juthatnak hozzá, amelyeknek nincs lejárt hitel- és köztartozásuk, megfelelnek a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek, nem állnak csőd-, felszámolási vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt, nem számítanak tartósan veszteségesnek, valamint megfelelnek az Útdíj Hitelprogram egyéb feltételeinek. A hitelkonstrukcióhoz az állam 4 százalékos kamattámogatást biztosít, így a vállalkozások által fizetendő nettó kamat egyhavi Bubor plusz 1,5 százalék, jelenleg 5,5 százalék.
 
A hitel futamideje egy év, amely a futamidő végén meghosszabbítható. A hitel fedezetéül az állam 80 százalékos készfizető kezességvállalásán túl a hitelösszeg 20 százaléka, valamint három havi kamat együttes összegével megegyező mértékű óvadék szolgál, ez utóbbi akár a hitelkeret terhére is elhelyezhető az ügyfél által választott pénzintézetnél. A fuvarozó vállalkozások az igényléseket az ország több mint 70 pontján; a KAVOSZ, a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák regisztráló irodáiban nyújthatják be.

Rovatok