Index Vakbarát Hírportál

Erősödhet némileg a gazdaság

2013. augusztus 26., hétfő 10:31

Augusztusban kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindex értéke. Ez az üzleti várakozások javulásának következménye, a fogyasztói bizalmi index ugyanis csökkent. A GKI felmérése szerint a gazdasági várakozások a tavaszi javulás után a nyár folyamán összességében nem változtak lényegesen.

A szolgáltató cégek várnak jobbat

Üzleti, fogyasztói bizalom

Az üzleti bizalmi indexet az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és a szolgáltató vállalkozások üzletmenetére, forgalmi és foglalkoztatási várakozásaira vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják.

A fogyasztói bizalmi indexet pedig a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulására, továbbá a megtakarítási kilátásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból teszik össze.

Augusztusban az üzleti szférán belül elsősorban a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, az ipari és az építőipari vállalatok csak alig, a kereskedelmi cégek várakozása pedig nem változott. Az ipari bizalmi index augusztusi javulása ellenére sem érte el júniusi szintjét. Az elmúlt időszak termelésének és az export-rendelésállománynak a megítélése érezhetően javult, a következő három hónapra vonatkozó termelési várakozások, valamint a teljes rendelésállomány és a készletek megítélése viszont csak valamicskét.

Az építőipari bizalmi index 2013-ra jellemző, szinte töretlen emelkedése augusztusban is folytatódott, de az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése kissé romlott. A kereskedelmi bizalmi index a júliusi enyhe emelkedést követően stagnált. Az eladási pozíció és a várható megrendelések megítélése kissé javult, a készletszintet viszont növekvőnek érezték a válaszadók. A szolgáltatói bizalmi index augusztusban jelentősen növekedett, főleg az üzletmenet és a várható forgalom kedvező megítélése eredményeként.

Jobban félünk a munkanélküliségtől

A foglalkoztatási szándék az iparban, az építőiparban erősödött, a szolgáltató szektorban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé csökkent. Ugyanakkor határozottan erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A következő hónapokban stagnáló belföldi termelői árakra lehet számítani, ugyanakkor a kereskedelemben növekedett az áremelést tervezők aránya és az elképzelt emelés mértéke. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban nem változott, ugyanakkor a kereskedelemben és a szolgáltató szférában a júliusi nagy csökkenés után némileg javult. A lakosság viszont pesszimistább lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedésnél kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé javulónak, várható megtakarítási képességét viszont enyhén romlónak érezte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit a korábbinál kedvezőbbnek, a következő egy évben nyíló lehetőségeket viszont kissé romlónak tartották.

Rovatok