Index Vakbarát Hírportál

Orgazdálkodott, 3 év börtönt kapott

2013. augusztus 30., péntek 07:26

Három év börtönre ítélt egy helyi vállalkozót különösen nagy értékű jövedéki termékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság miatt csütörtökön jogerősen a Debreceni Törvényszék. Mivel az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, az első fokon jogerőre emelkedett.

A vádlott 1990-es években alapított cégei - amelyeket ő és felesége vezetett - bel- és külföldi szállítmányozással foglalkoztak. Három telephelyük és kétszáz darabos járműparkjuk miatt országosan is jelentős szereplői voltak a szektornak.

Az egyik cég debreceni telephelyén a vámhatóság által lefoglalt termékek és gépjárművek őrzését és tárolását is végezték, emellett a vámhatósággal megállapodást kötöttek arról, hogy a cég közreműködik a jövedéki termékek - ásványolaj és dohányáru – megsemmisítésében is.

Az üzemanyag-beszerzéseket a vádlott intézte, ő tartotta a kapcsolatot a vámhivatalokkal, és koordinálta a megsemmisítéseket. 2008 elejére csődhelyzetbe került a cég, így 2008 júliusában elrendelték a felszámolását.

Amikor a Debreceni Fővámhivatal ellenőrei a debreceni telephelyen egy román rendszámú járműszerelvényt ellenőriztek, egy föld feletti tartály mellett a legális üzemanyagkút föld alatti tartályát is átvizsgálták, azokban összesen több tízezer liter oldószerkeverék, ásványolajtermék volt. A kamionmosó épületét is megnézték, ott egy lemezszekrényben egy működőképes kútoszlopot találtak, tömlővel, töltőpisztollyal és egy az udvarra vezető tömlővel.

A vádhatóság megállapította, hogy a vádlott utasítására az illegális kútból tankoltak hónapok óta az alkalmazottak, a tankolásról pedig nyilvántartást vezettek. A cég járműveinek üzemanyagtartályában hasonló oldószerkeverék volt. Ez gázolajnak minősül ugyan, de a magyar szabványnak nem felel meg. A járművekben, tartályokban, fémhordókban csak Debrecenben összesen mintegy 50 ezer liter oldószerkeveréket találtak, hozzávetőleg 17 millió forint értékben.

A heteken át tartó ellenőrzés során alaposan átkutatták a debreceni telephely valamennyi épületét. Az egyik vámáruraktárban a lefoglalt számítástechnikai, ruházati termékek között 19 raklapon 190 ezer doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak, amelynek értéke meghaladta a 108 millió forintot. A vádirat szerint a vádlott azt állította, egy ismeretlen ukrán ember kérte meg arra, hogy tárolja a dohányárut.

Átvizsgálták a három telephelyen lévő járműveket is, és azokból is előkerült ukrán zárjegyes, valamint magyar adójegy nélküli cigaretta és fogyasztási dohány, több százezer forint értékben. A vádlottnak a vámhatóság által lefoglalt dohánytermékeket teljes egészében meg kellett volna semmisítenie.

A bíróság szerint az összes csempészett áru értéje 176,5 millió forint volt. A bírósági eljárás során a vádlott beismerte, hogy bűnös.

Rovatok