Index Vakbarát Hírportál

Így trükközhetnek az állami földekkel

2013. szeptember 2., hétfő 08:04 | aznap frissítve

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) nem akarja elárulni, kik használják azt a mintegy 30 ezer hektár, vagyis félbalatonnyi állami földet, amit pályázat nélkül adott kezelésbe a szerv - írja a Blikk.

A szóban forgó területekre vagy nem írtak ki pályázatot, vagy nem adták oda egyik jelentkezőnek sem. De állami föld parlagon nem maradhat, ezért a szántókat kényszerművelésre adták ki. Mivel így már nem kellett pályáztatni, akár csókosoknak is ki lehet játszani a földeket, a lap ezért akarja a listát.

Az ismeretlen gazdálkodók nem csak a művelésből húzhatnak szép hasznot. A területalapú uniós­ támogatásokat is bezsebelhetik, amely hektáronként 60-100 ezer forint lehet évente. Ez azt jelenti, hogy összesen majdnem 3 milliárd forintnyi közpénzhez jutnak, miközben mentesülnek a pályázati feltételek alól.

"A kért adatok nem állnak szervezetüknél rendelkezésre" – hárították el a kérést áprilisban. A Blikk bírósághoz fordult. Az ügy szerdán kerül a testület elé, s mint az az NFA ellenkérelméből kiderül: a földalapkezelő korábban mellébeszélt. Most már ugyanis nem tagadják, hogy náluk vannak a kért adatok. Ha most a Fővárosi Törvényszék a földalapkezelőnek ad igazat, úgy a nyilvánosság nem tudhatja meg, kiknél landoltak a földhasználati jogok.

Rovatok