Index Vakbarát Hírportál

Japán továbbra is ontja magából a jent

2013. szeptember 5., csütörtök 12:14

A japán jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően úgy döntött csütörtökön, hogy kitart az április óta követett durva pénznyomtatási politika mellett, amely eddig sikeresnek látszik. A témában írt cikkünket itt olvashatja.

A Bank of Japan továbbra is nagy mennyiségű pénzt pumpál a világ harmadik legerősebb gazdaságába, hogy fellendítse a növekedést. Az intézmény monetáris tanácsa egyhangúlag döntött a monetáris lazítás folytatása mellett.

Kitartanak amellett, hogy évi 600 milliárd dollár (csaknem 137 ezer milliárd forint) helyett 700 milliárd dollárral (csaknem 160 ezer milliárd forinttal) növelik a monetáris bázist, és az államkötvény-vásárlásokkal két éven belül el szeretnék érni, hogy az infláció 2 százalék legyen.

A japán jegybank a pénzkínálat bővítésével szeretné megtörni azt az ördögi kört, hogy egyidejűleg csökken az infláció és visszaesnek a beruházások.

A jegybank csütörtökön - az augusztusi visszafogottabb várakozás után - ismét úgy foglalt állást, hogy a gazdaság "mérsékelten növekszik". A japán gazdaság 2012-ben kijött a recesszióból, a munkanélküliség csaknem ötéves mélyponton van, és a fogyasztói árak júliusban éves összevetésben majdnem öt éve nem látott ütemben, 0,7 százalékkal nőttek.

Rovatok