no

Index Vakbarát Hírportál

Kínai hitelből vehetjük az E.On-t

2013. szeptember 9., hétfő 18:14 | aznap frissítve

Háromszáz millió eurós keretösszegről, ezen belül egy 200 millió eurós hitelről írt alá együttműködési megállapodást az MVM (Magyar Villamos Művek) és a Bank of China. A szerződés szerint a kínai bank három évre biztosítja a 90 milliárd forintos hitelkeretet, ami kétszer egy évvel hosszabbítható. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt mondta, hogy a megállapodás komoly gazdaságpolitikai siker, mert az egyik legerősebb magyar vállalat kínai források segítségével tehet újabb lépéseket a regionális erősödés irányába.

Ezt mondja az MVM

"Senki sem állította, hogy az MVM Zrt. a Bank of China-val kötött együttműködési szándéknyilatkozatának keretében kínai pénzekből finanszírozná az E.ON tranzakciót. Mind közleményünkben, amelyet Önök is olvashatnak honlapunkon, mind a mai sajtóeseményen kifejezetten azt hangsúlyoztuk, hogy általános vállalatfinanszírozásra, illetőleg a növekedés támogatására fordítjuk az együttműködés kapcsán lehívható hitelkeretet."

Az MTI tudósítása szerint a tájékoztatón nem hangzott el a hitel pontos célja, de névtelenséget kérő forrásaink szerint a pénzt az MVM az E.On gázüzletágának megvásárlására költi majd. Az E.On vásárlásra a kormány saját zsebből 71 milliárd forintot szán.

Mivel az MVM nem része az Eurostat statisztikai módszertana szerint az államháztartási rendszernek, így a cégnek adott hitel nem fogja növelni a költségvetés hiányát, csak az államadósságot. Így az adósságráta csak emiatt a tétel miatt 0,6 százalékkal lehet magasabb a korábbi becslésekhez képest.

A kormány választása nem csak a keleti nyitásnak nevezett külgazdasági stratégia miatt eshetett a kínai bankra, hanem azért is, mert az itt működő pénzintézeteknek egyszerűen nincs egy ekkora tranzakcióhoz elég pénzük, illetve nem is biztos, hogyha lenne is, azt szívesen adnák a kormánynak.

A portfolio.hu beszámolója szerint további együttműködési területek alatt az általános vállalatfinanszírozást, a kereskedelmi finanszírozást, az energetikai projektek finanszírozását és a deviza árfolyamkockázatok kezeléséhez kapcsolódó ügyleteket említi a tájékoztatón kiosztott közlemény. A lap megemlíti, hogy az MVM-nek ebben a hónapban kell lezárnia az összesen 870 millió értékűre becsült E.ON-akvizíciót, illetve az MVM teljes gázüzletági menedzsmentje is részt vett a mai ünnepélyes aláíráson.

Rovatok