Index Vakbarát Hírportál

A Goldman Sachs újra Európára fogad

2013. szeptember 9., hétfő 12:56

Az amerikai pénzpiaci alapok több mint harminc éve nem látott mennyiségű tőkét hoztak Európába fél év alatt és az elmúlt két hétben egymást követték a vállalati kötvénykibocsátások.

65 milliárd dollárt helyzetek el európai eszközökben az év első felében amerikai befektetők. Ilyen időtávon utoljára 1977-ben hoztak ennyi tőkét  - idézte a Financial Times (FT) a Goldman Sachs adatgyűjtését, amelyet az USA pénzügyminisztériumának közleményeire alapoztak. Ez főként a javuló gazdasági kilátásoknak köszönhető. Érdemes Európára tenni, arra számítunk, hogy az európai értékpapírok drágulni fognak, ahogy folytatódik a gazdasági kilábalás - mondta Eddie Perkins, a Goldman nemzetközi értékpapír-piaci befektetésekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Mario Draghi ECB-elnök tavaly júliusi kijelentése nyomán, miszerint az európai jegybank mindenképpen megvédi az eurót, 27 százalékkal emelkedtek a tőzsdék, és úgy tűnik, van még tartalék. A HSBC bank szakértői szerint az európai részvények értéke még mindig 15 százalékkal a hosszú távú átlaguk alatt van. A kockázat persze nem szűnt meg: egy esetleges szíriai háború és a feltörekvő országban kialakult gazdasági bizonytalanság keresztezheti a befektetők szándékait. Az európai cégek bevételeik harmadát szerzik a feltörekvő országokban.

Nestlé, Statoil, VW, Eni

Az európai vállalatok 29 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket az elmúlt két hétben, ami drámai növekedés a gyenge nyári forgalom után. Összesen 39 kibocsátást szervezetek a cégek - derül ki a Dealogic pénzügyi szolgáltató cég adataiból. Idén a nyári lassulás ellenére eddig 14 százalékkal, 416 milliárd dollárra ugrott az ily módon bevont tőke értéke. Marco Baldini, a a Barclays elemzője szerint a vállalatok olcsó kibocsátásokkal próbálják megelőzni a kamatok várható emelkedését.

A Nestlé élelmiszergyártó kibocsátása bebizonyította, hogy a befektetők szívesen veszik a papírokat: két napon belül egy hatéves, 500 millió dolláros, majd egy nyolcéves, 500 millió eurós (659 millió dollár) kibocsátást zavartak le. A norvég Statoil olajvállalat 1,91 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, de megjelent a piacon a francia Orange, a legnagyobb francia telefoncég és a Volkswagen, Európa legnagyobb autógyártója is.

Érdekes kérdés, hogyan fogadja a piac az olasz Eni olaj- és gázszolgáltató, az római Acea közműcég és az EDP, Portugália legnagyobb közműszolgáltatójának esetleges kötvénykibocsátását. Ez valós képet adna arról, hogyan értékelik a befeketők a nehezebb helyzetben lévő dél-európai országok gazdasági kilátásait.

Rovatok