Index Vakbarát Hírportál

Megint nyert egy devizahiteles

2013. szeptember 13., péntek 15:28

Egy szegedi devizahiteles 30 millió forintos kölcsöne után csaknem 75 milliót követel vissza a bank. A Szegedi Törvényszék a szerződés törvénysértő és elsőfokú ítéletében elmarasztalta a bankot.

Nem vártak kamatváltozást, és ez igazságtalan

„30 millió forint svájcifrank-alapú „mérgezett” hitelt vettünk föl még 2004-ben a K&H-tól. A 165 ezer forintos kezdeti törlesztőrészletek 380 ezer forintra nőttek meg. 15 millió forintot törlesztettünk, majd tavaly májusban bírósághoz fordultunk. Az eljárást igazságtalannak és jogtalannak tartjuk, ezért is tereltük az ügyet jogi útra. A bank most 59 millió forint tőketörlesztést követel tőlük.” – mondta Tiszai Tímea Szeged24-nek.

A Szegedi Törvényszék a tavasszal egyoldalú kamatmódosítás miatt érvénytelenítette az OTP Jelzálogbank Zrt. és egy domaszéki házaspár között létrejött szerződés egyik pontját első fokon. A felperes ott 2005 májusában 11,45 millió forint svájcifrank-alapú, 240 hónapos futamidejű jelzáloghitelt vett föl az OTP-től egy domaszéki építkezéshez.

A devizahitel együtt mozoghat a devizaárfolyamokkal

A változó kamatozású hitel kezdeti ügyleti kamata 2,49 százalék volt, ennek mértékét a bank azonban egyoldalúan csaknem 6 százalékig emelte. A bank 2006 januárja és 2011 januárja között összesen tizenkétszer módosított a hitel kamatán, miközben a forint ráfolyama esni kezdett a svájci frankhoz képest.

Első fokon már eddig is ítéltek egyes bírók törvénytelennek egyszerű devizahitel-szerződéseket, a Kúria azonban nem támogatta eddig az ilyen jogszabály-értelmezéseket és visszadobta.

Rovatok