Index Vakbarát Hírportál

Mikor nő már a fizetésem?

2013. szeptember 17., kedd 16:57

Az idei évben tapasztalható kiugróan alacsony inflációnak köszönhetően sok év után újra reálbérnövekedést tapasztalhatunk Magyarországon, derül ki a Hay Group tanulmányából.

A korábbi években a béremelés mindig alatta maradt az inflációnak, ezúttal azonban a hazai vállalatok átlagosan 3 százalékos fizetésemelést terveznek. Ha megvalósul a tervezett 2,7 százaléks infláció, akkor hosszú idő (több mint 5 év) után az év végén minimális reálbér-emelkedést regisztrálhatunk majd.

A felmérés

Az adatok a Hay Group Magyarország 492 cégre kiterjedő kutatásán alapulnak, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza.

Ugyanakkor rossz hír, hogy jelentősen nőtt a béreket befagyasztó vállalatok száma Magyarországon. Míg tavaly a felmérésben részt vevő cégek 14 százaléka jelezte, hogy egyáltalán nem emel bért, idén ez a szám 21 százalékra emelkedett.

A felsővezetők ennél is rosszabbul járnak: a felsővezetők fizetését a cégek egyharmada nem emeli. A felsővezetők a 16 százalékos adókulcs bevezetésével átlagosan évi 5 millió forintot nyertek. Ezt a nyereséget koptatják el a vállalatok egy részénél azzal, hogy az ő bérüket az óta egyáltalán nem, vagy a többi munkavállalónál kisebb mértékben emelik.

A különböző munkavállalók között differenciáló béremelés idén is jellemző volt. A felsővezetők és a fizikai dolgozók béremelése között idén 0,4 százalékos különbséget figyelhetünk meg, ami az előző években tapasztaltnál kisebb, de pont fordítottja a válság előtti tendenciáknak. 2008 előtt ugyanis rendre előfordult, hogy a jól képzett vezetők iránti nemzetközi kereslet miatt a felsővezetők mindenkinél nagyobb béremelést kaptak. A béremelés tiszavirág életűnek tűnik, az idei reálbér-növekedésnél jóval nagyobb lehet a jövő évi veszteség, legalábbis a mostani bértervek alapján.

Rovatok