Index Vakbarát Hírportál

Nem jobb a kiadáscsökkentés, mint az adóemelés

2013. szeptember 18., szerda 10:21

Nincs optimális eladósodottsági szint, és semmi bizonyték nincs arra, hogy a kiadáscsökkentés alkalmasabb konszolidációs eszköz, mint az adóemelés. A kiadáscsökkentéseknél fontosabb, mit és hogyan ösztönöz az állam, mondta Halpern László közgazdász, az MTA KRTK KTI munkatársa a privátbankár szerdai konferenciáján.

Halpern beszélt arról, hogy három tipusú válság különböztethető meg, adósságválság, bankválság és valutaválság, a 2008-as mindhárom sajátosságait magán hordozta. A legnagyobb visszaesést rendszerint a bankválság okozza, a felzárkózó országokban azonban mára sikerült visszatérni a korábbi kibocsátási szintre. Nagyobb veszteséget szenvedett el a mi régiónk, Magyarországot különösen rosszul érintette a válság.

Nem mindegy, hogy csak egy ország vezet-e be megszorításokat, vagy egyszerre több, mások a hatások. A potenciális és a tényleges növekedés közötti különbség nagy a válságok idején, a megszorítások hatása is nagyobb, ráadásul a piacok irracionálisan magas felárakat követelnek meg még hiteles kormányzás mellett is. Ebből könnyen lesz adósságválság. A többlet-megszorítás még alacsonyabb növekedéshez vezet.

Rovatok