Index Vakbarát Hírportál

A Világbank hátán hasít a magyar export

2013. szeptember 25., szerda 15:48

Jobb feltételekkel bocsátott ki tegnap kötvényeket az Eximbank, mint a tulajdonosa, a magyar állam; ezt a Világbank hathatós segítségével érték el – derült ki Nátrán Roland, a magyar állami exportfinanszírozó bank vezérigazgatója szavaiból egy budapesti sajtótájékoztatón. Az Eximbankot tavaly rendelték a Nemzetgazdasági Minisztérium alá, korábban a Magyar Fejlesztési Bank alá tartozott az intézmény.

Köszi, Világbank!

Összesen 400 millió euró értékben vont be forrást az Eximbank, az eladott kötvényeket a Fitch Ratings AAA-ra minősítette. Ennek megfelelően a magyar kamatszintnél lényegesen alacsonyabban, mindössze 2,15 százalékos kamat mellett sikerült értékesíteni az adósságot. Ráadásul Nátrán elmondása szerint nagyrészt olyan – nagyrészt konzervatív norvég, japán, német és benelux – befektetőknek, akik egyébként nem érdeklődnek a jóval kockázatosabb magyar államadósság iránt.

A konstrukció lényege az, hogy a Világbank határokon átívelő beruházásokat ösztönző részlege, a MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency) garanciát vállal a kibocsátott kötvényekért. Ezért a befektetők, akik vettek belőle, nem futják a magyar országkockázatot, tehát nem kell attól félniük, hogy a magyar állam fizetésképtelenné válik, és ezért ugrik a befektetésük.

Fizetünk az olcsó pénzért

Így nagyjából 3-4 százalékkal olcsóbban futnak forráshoz a magyar kis- és középvállalatok az Eximbankon keresztül. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt 6-7 milliárd forintos megtakarítást érnek ezen a kamatelőnyön (a magyar államtól nagyjából éppen ennyi kamatkiegyenlítési támogatást kap az Eximbank). És közben olyan feltételek mellett jutnak pénzhez, mint az olcsóbb kamatszint mellett működő nyugat-európai cégek, tehát versenyképesebbek legyenek.

A díj viszont, amit az Eximbank fizet a MIGA-nak (ezt hívják garanciadíjnak), nem nyilvános – mondta Nátrán, hozzátéve, hogy ezt ki lehet számolni a 400 millió eurós összeg viszontbiztosítói díjából.

Nagyok a tervek

Az Eximbank egyébként nagyratörő célokat tűzött ki maga alá. A bank jelenleg 2 milliárd dolláros eszközállománnyal bír, ezt 2016-ra 10 milliárdra szeretnék emelni. A mérleg néhány év alatti megötszörözéséhez pedig ehhez hasonló forrásbevonásokra lesz szükség. De Nátrán elmondása szerint idén már nem valószínű, hogy újra a piacokhoz fordulnának, ez 400 millió euró fedezi az idei terveket.

Rovatok