Index Vakbarát Hírportál

Mol: Hernádit meg akarják félemlíteni

2013. október 2., szerda 10:47 | aznap frissítve

„Horvátország saját joga szerint talán megtehette azt, amit tett, mi azonban fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy a horvát hatóságok eljárása és annak módja ellentétes az európai uniós joggal, amelynek alkalmazását Horvátország magára nézve is kötelezőnek fogadta el, amikor idén csatlakozott az EU-hoz” – közölte szerdán Kara Pál, a Mol jogi igazgatója.

Ismert, az elmúlt napokban a horvát médiában hírek jelentek meg arról, hogy helyi hatóságok várhatóan kezdeményezik Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának belföldi, illetve valószínűleg nemzetközi letartoztatását is.

A kormány megvédené Hernádit, és az országot

A magyar kormány utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Mol-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására - közölte a kabinet szerdai döntését a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel.


Kara elmondta, a Mol-csoport magyar részvénytársaságként a magyar jog hatálya alá tartozik. „Ebből adódóan jogilag a magyar hatóságok azon korábbi döntése kötelez bennünket, mely az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. A vizsgálat egyúttal nem tárt fel helytelen vagy törvénytelen üzleti tevékenységet sem a Mol-csoport, sem képviselői részéről.”

A Mol-csoport már 2012 novemberében közölte, hogy a bírósági eljárásban nem mutattak be olyan érdemi bizonyítékot, mely alátámasztaná a Mol érintettségét a felmerült vádakkal kapcsolatban.

„Megkérdőjelezzük, hogy a Mollal kapcsolatban felmerült vádak tekintetében folytatott eljárás megfelel-e az uniós, illetve nemzetközi joggyakorlatnak. Mindenesetre, véleményünk szerint, a jogállamiság követelményeinek nem felel meg. A Mol-csoport jelenlegi társaság irányítási rendszere – a Felügyelő Bizottsággal, az Igazgatósággal és az Ügyvezető Testülettel – megfelelő struktúra arra, hogy kezelje a vállalatcsoport valamennyi operatív ügyét a kialakult helyzetben is” – írták.

Közölték, amíg a jogi ügy számukra kedvező módon le nem zárul, Hernádi Zsoltnak magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, hogy nem tud külföldre utazni, és ez bizonyos protokollfeladatok ellátásában is akadályozhatja. Ugyanakkor ez semmilyen módon nem gyengíti Hernádi Zsoltot abban, hogy elnök-vezérigazgatóként a továbbiakban is teljes jogkörrel irányítsa a vállalatcsoportot.

„A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Mol minden jogi eszközzel megvédi magát és Hernádi Zsoltot a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója a Mol-csoport és elnökének megfélemlítése” – írta a Mol szerdai közleményében.

Rovatok