Index Vakbarát Hírportál

Mol: Bárkinek eladhatjuk az INA-t

2013. október 3., csütörtök 15:06

Ha az INA-ban meglévő részesedés eladásáról döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései miatt Horvátország már nem rendelkezik azzal a szerződéses elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg, közölte a Mol csütörtökön.

A cég először szólalt meg azóta, hogy a kormány felszólította a céget, gondolja át az INA-részvényeinek eladását. Egy korábbi megállapodásban a Mol és a horvát állam ugyan rögzítette, az államnak elővásárlási joga van, ha a Mol az INA-részvényeket akarja értékesíteni, a Mol álláspontja szerint a kormánynak ez a joga elveszett.

Bár még a legutóbbi horvát nyilatkozatokból is úgy tűnt, az állam számít az elővásárlási jogra, vagyis arra, hogy adott esetben a Mol elsőként nekik ajánlja fel nekik az INA-részvényeket, a Mol közleményéből kiderül, a cég nem érzi, hogy köteles lenne felajánlani a pakettet.

Egy a korábbi  szerződéskötésre rálátó forrásunk szerint a Mol azzal érvel, hogy mivel a horvát állam nem vette át a rögzített határidőre az INA gázüzletágát, megszegte a szerződést, ezzel pedig elvesztette az elővásárlási jogát is.

A Mol közleményében azt írja, a Mol ennek ellenére is konzultálna a horvát kormánnyal is az eladás esetén. A horvát államot tehát a szerződésszegéstől függetlenül is potenciális vevőként tartják számon.

Közölték, bármilyen döntésről a nyilvánosságot és a tőkepiacot megfelelő módon és időben tájékoztatni fogják, a Mol-csoport tisztában van azzal, hogy horvátországi befektetései „milyen üzleti és politikai jelentőséggel bírnak, és a társaság nyilvánvalóan érzi az elmúlt időszak eseményeinek súlyát is”.

„Annak ellenére, hogy a Molt és annak vezetőségét számtalan igazságtalan támadás érte, melyeknek mozgatórugója a társaság és annak elnökének megfélemlítése, valamint a Mol horvátországi tevékenységének ellehetetlenítése, a Mol igazgatósága stratégiai, pénzügyi és politikai szempontokat is figyelembe véve továbbra is a részvényesi értékteremtést tartja szem előtt, amikor a társaság a közeljövőben újra fontolóra veszi bármilyen természetű jövőbeni szerepét az INA-ban” – áll a csütörtöki közleményben.

A Mol közleménye azért fontos, mert időről időre felmerül, hogy a lehetséges vevők között elsősorban az oroszok jöhetnek szóba, ami azonban horvát szempontból feltehetőleg nem jelentene pozitív elmozdulást a jelenlegi helyzethez képest. A horvátok lényegesen rosszabb alkupozícióba kerülnek, ha nem szólhatnak bele abba, hogy a Mol kinek adja el a cégben meglévő részesedését.

Rovatok