Index Vakbarát Hírportál

Rektori nem a pucér vállra

2013. október 4., péntek 18:21 | aznap frissítve

A Kaposvári Egyetem vezetése "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban - tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely - és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók". Az egyetem a közleményben kitart amellett, hogy ezt továbbra is be akarja tartatni.

A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez... az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.

A Kaposvári Egyetemrektori utasításban szabályozza október 1-jétől, hogy milyen öltözéket viselhetnek az egyetem polgárai. Az urak és hölgyek számára mind a hétköznapi, mind a vizsgákon és a hivatalos rendezvényeken való viseletet szűk, konzervatív keretek között szabja meg.

Az egyetemhez méltó hallgatói férfiviseletbe ezután nem fér bele a rövidnadrág – vizsgán pedig csak a sötét öltöny, világos ing, sötét öv és zárt cipő elfogadható. A nők csak szolid felsőben és blúzban jelenhetnek meg, nadrággal vagy szoknyával kombinálva. Vizsgán elegáns kosztümöt húzhatnak, harisnya és zárt cipő kötelező, ez alól csak a nyári meleg adhat felmentést.

Október 1-jétől a pánt nélküli ruhának, a túl rövid szoknyának, a strandpapucsnak, az erős sminknek, illetve a kirívó kiegészítőknek éppúgy nincs helyük, mint az ápolatlan körömnek és az elhanyagolt hajnak.

Az egyetemisták strandpapucsban és törölközőben tiltakoztak a szigorú utasítás ellen. És meztelenül is. Akadt olyan volt hallgató is, aki egy meztelen selfie-vel kedveskedett a rektornak a saját facebook-oldalán. Deutsch Tamás a facebookon akadt ki. Ebben a videóban a rektor - meglazított nyakkendőben - magyarázza az álláspontját.

Rovatok