Index Vakbarát Hírportál

Visszaszólt a horvát kormányfő Orbánnak

2013. október 4., péntek 18:10

A horvát miniszterelnök szerint nem zsarolásként kell felfogni Orbán Viktor pénteki nyilatkozatát, miszerint Horvátország és Magyarország számoljon el egymással korrekt módon. Zoran Milanovic hozzátette: ez egyszerűen nem reális, "vádakról ugyanis nem lehet tárgyalni".

A horvát kormányfőt boszniai útján kérdezték újságírók a Mollal és a magyar kormánnyal kialakult konfliktushelyzetről. Milanovic elmondta, hogy olvasta Orbán Viktor pénteki interjújának átiratát, de nem tud ebben az ügyben egyezkedni.

"Jogállam vagyunk, és az államügyész független" - idézte a horvát miniszterelnök szavait internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.

Milanovic elmondta, hallott arról, hogy Magyarország azt javasolja, a Mol INA-részesedését adják el Horvátországnak. "Lehet, hogy ennek a javaslatnak végrehajtó ereje is van. Asztalhoz kell ülnünk a magyarokkal, és meg kell ezt beszélnünk, ebben én miniszterelnökként részt fogok venni.

Természetesen fontos számunkra az INA, érdekel bennünket a cég értéke és a részvények értéke, mert az a mi tulajdonunk, és természetesen ez munkahelyeket is jelent" - hangsúlyozta Milanovic.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a horvát állam készen áll-e arra, hogy akár el is adósodjon az INA irányítási jogáért, a horvát kormányfő azt mondta, hogy nem teszi kockára az állam pénzét.

"Megvédjük országunk érdekeit, de nem úgy, hogy átláthatatlan ügyekbe keveredünk, és esetleg megkárosítjuk az állami költségvetést" – hangsúlyozta.

A horvát kormányfő azt mondta: a horvát államnak elővásárlási joga van, de előbb meg kell vizsgálni, hogy létezik-e valódi akarat az INA-részesedés eladására, illetve van-e egy esetleges másik partner, és hogy milyen kapcsolatra hajlandó.

Péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor azt mondta: Horvátországban jelenleg olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, melyek nem teszik lehetővé, indokolttá számunkra, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon.

Orbán szerint fontosabb a hosszú távú barátság, mint egy konkrét üzlet, ezért javasolják a horvátoknak, hogy fontolják meg az INA részvényeinek állami kézbe vételét. Ha a horvátok úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet Horvátországban állami tevékenységként kívánnak folytatni, és az ahhoz szükséges eszközöket állami kézbe kívánják venni, akkor ezt Magyarország elfogadja – tette hozzá.

Rovatok