Index Vakbarát Hírportál

Mit veszek a Nobel-díjból? Krokettpályát!

2013. október 7., hétfő 08:12

A Nobel-díj kitüntetettjei gyakran meglepő módon hasznosítják a díjjal járó nyolcmillió svéd koronát (274 millió forint), írta az MTI.

Serge Haroche, a 2012-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje elmondta, hogy "nem volt ideje a pénzen gondolkodni". Annyit bevallott, hogy ingatlanba szeretne fektetni, akárcsak sok más Nobel-díjas azon kevesek közül, akik mertek a hatalmas pénzről beszélni.

Elfriede Jelinek osztrák írónő, aki 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, kijelentette, hogy "az anyagi függetlenségét" biztosította belőle. A 2001. év orvosi Nobel-díjasa, Sir Paul Nurse például felújította motorkerékpárját, egy másik orvosi Nobel-díjas, Richard Roberts (1993) krokettpályát építtetett a háza előtt.

Az irodalmi Nobel-díjasok jóval diszkrétebbek, a Nobel-békedíjasoknál pedig általában hagyományosabb a választás. Az elismert politikusok, szervezetek vagy aktivisták rendszerint reflektorfénybe kerülnek, és színt kell vallaniuk, mit tesznek a pénzzel.

Sokan jótékony szervezeteknek ajánlották fel a pénzt, mások a saját programjaikat finanszírozzák a díjból. A 2008. év Nobel-békedíj kitüntetettje, Martti Ahtisaari volt finn elnök közölte, hogy a pénzt az általa alapított válságkezelő csoport működtetésére fordítja.

Kivételt jelentett az 1920-ban kitüntetett Woodrow Wilson amerikai elnök, aki egy svéd bankba helyezte el a pénzt a jövőjét biztosítandó, második elnöki mandátumának lejárta utánra. A Nobel-díj összege évről évre változik. 2012-ben a pénzügyi válság miatt 20 százalékkal csökkent.

Rovatok