Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentett szénre várnak vidéken

2013. október 7., hétfő 07:37

A tavalyi egymilliárd forint helyett idén kétmilliárd forintot költünk tűzifa-támogatásra, de szemben a rezsicsökkentéssel, ezt egyelőre csak szociális alapon lehet igényelni. A Belügyminisztérium még nem írta ki a pályázatot, de a Magyar Nemzet úgy tudja, a kiosztható mennyiséget növeli majd, hogy a szociális célra szánt fát a piaci ár alatt szerzi majd be saját erdészeteiből az állam.

A tűzifa-támogatásra tavaly csak az ötezer fő alatti települések pályázhattak, a nagyvárosok saját forrásból jutottak tüzelőhöz, jellemzően azokat a rászorultakat segítették, akik lakásfenntartási támogatásra jogosultak.

"Az emberek nagy része már szeptember elején előleget kért a következő havi segély terhére. Ez pedig azt jelzi, hogy nagyon sokan akkor sem tudnak megélni a jövedelmükből, amikor nincs fűtési szezon" - mondta a lapnak Samók Gyula, a kilencszáz fős Körösszakál polgármestere.

Szerinte vidéken a szegény emberek jellemzően még mindig a hagyományos fűtési módokat alkalmazzák, visszatértek a szénre, fára. Úgy vélte, a kormányzat terve, hogy a szénre és fára is kiterjesszék a rezsicsökkentést, nagyban könnyíthetné a vidékiek életét.

Rovatok