Index Vakbarát Hírportál

Így fehérítenék az élelmiszer-kereskedelmet

2013. október 8., kedd 07:32

Az e-útdíjrendszer adatainak felhasználásával, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) informatikai fejlesztésével lépnének fel a hatóságok az élelmiszeriparban tapasztalt feketegazdaság ellen – olvasható a keddi Magyar Nemzetben.

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva azt írja: felhasználják az elektronikus útdíj bevezetésével keletkező adatokat, s a szisztéma kiépítése után a hatóság rendszám alapján követheti a látókörébe került teherautók mozgását. Az adóhatóság várakozása szerint ezzel jelentősen javulhat az ellenőrzések hatékonysága, másrészt átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé válhat a szállítmányok útvonala, ami a bevallások utólagos ellenőrzésének eredményességét is növeli.

A Nébih egy kétszázmillió forintos informatikai fejlesztéssel teszi átláthatóvá a húspiacot, a rendszer a teljes sertéságazatban zajló élőállat- és árumozgás nyomon követését  teszi lehetővé. A terület azért élves elsőbbséget, mert becslések szerint a sertéságazatban 40-50 százalék a feketegazdaság részesedése - derül ki a cikkből.

Rovatok