Index Vakbarát Hírportál

Mi lett az MVM-nek adott gáz sorsa?

2013. október 8., kedd 18:21

Mi lett az MVM-nek adott gáz sorsa? - ezt kérdezte Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől írásbeli kérdésben a szocialista Kovács Tibor. Az országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy eljutott-e a célzott szereplőkhöz az az olcsó gáz, amelyhez tavalyelőtt, tavaly és idén az MVM Parter, és az akkor még E.On Földgáz Trade kapott.

Ez volt a terv

A kormány korábban azt mondta, a cégek az Ausztriában elérhető, olcsóbban beszerzett földgázt a határkeresztező aukció kikerülésével Magyarországra hozhatják, ezzel segítik meg a távhőcégeket, szolgáltatókat és a közintézményi felhasználókat.

Ezek a cégek egyébként részben a piaci körülmények, részben a támogatási rendszer átalakítása miatt szorultak meg, és a rezsicsökkentés is csak tovább növelte a rendszerben lévő feszültségeket, amelyet tavaly a kormány 52 milliárd forintos kompenzációval próbált enyhíteni.

Ki kapott belőle?

A két cégnek összesen 0,585 milliárd köbméter földgázt adtak a földgáz biztonsági készletből, ezt 2014. júliusig kell visszapótolnia a cégeknek, ezért a HAG illetve a Testvériség gázvezetéken éves szinten együttesen 2,9 milliárd köbméter kapacitást kaptak.

A képviselő Németh Lászlónétól azt kérdezte, eljutott-e az olcsóbb forrásból származó gáz a cégeken keresztül a távhősökhöz, mely távhő- és kapcsoltan hőt termelő társaságok kaptak a gázból, milyen távhőár csökkenést eredményezett ez a szolgáltatási területeken? Kíváncsi arra is, hogy a két cég milyen mértékben használta ki a határkeresztező kapacitás-lekötési jogot az elmúlt években.

Mi lett belőle?

Németh Lászlóné válaszában azt írta, az energiahivatal által adott tájékoztatás alapján a kérdésben foglalt számos adat üzleti titkot képez, így azokról tájékoztatás nem adható.

Némethné a konkrét távhő- és kereskedőcégek említése nélkül mégis közölt néhány adatot. Az MVM Partner 2011. áprilisában mintegy 200 millió köbméter tárolói földgázt vásárolt, 2012. október és november folyamán pedig több potenciális földgázkereskedővel is tárgyalt a tárolói földgázkészlet és a hozzá kapcsolódó tárolói kapacitások, valamint szállítóvezetéki belépési kapacitás értékesítéséről. "A kereskedők vállalták, hogy a tárolói földgázkészlet megvásárlása esetén szerződést kötnek a távhőtermelőkkel" - írta Némethné.

Kereskedők és termelők

Az MVM 2012-ben mintegy 100 millió köbméter gázt vásárolt, a megvásárolt tárolói földgázkészletet, valamint a lekötött belépési kapacitáson importált földgáz egy részét nyílt formában ajánlotta fel közvetlenül a felhasználóknak, valamint közvetett módon az őket ellátó kereskedőknek.

A cég a jogszabályi kötelezettséget meghaladó mértékben ajánlott fel földgázt a távhőtermelő és kapcsoltan hőtermelő társaságok, a közintézményi felhasználók, illetve a kereskedők számára. Mintegy 287 millió köbméter földgázt adott el a 2012/2013-as gázévre, amelyből 45 millió köbmétert közintézményi felhasználókat ellátó kereskedők, 242 millió köbmétert pedig a távhőtermelők, illetve az őket ellátó kereskedők vásároltak meg. Az MVM a 2012/2013-as gázévre 45 millió köbméter földgázt adott el kereskedőknek.

2013. áprilisában az MVM megjelentette honlapján a 2013-2014-es gázévre vonatkozó ajánlatot. A nyílt ajánlatra a beadási határidő 2013. május 10-e volt, amely határidőig ajánlat nem érkezett. Az MVM egyik gázévben sem adott el tárolói földgázt közintézményi felhasználónak, kapcsoltan termelő , távhőtermelő, illetve távhőszolgáltató társaságnak nem min ősülő társaságnak.

Rovatok