Index Vakbarát Hírportál

Az orosz oligarchák is az államból élnek

2013. október 10., csütörtök 14:03

Oroszországban a teljes magánvagyon harmada, 420 milliárd dollár 110 ember között oszlik meg. Korábban főleg a bányászatban és a bankszektorban szedték meg magukat sokan, ma az állami megrendelés a tuti üzlet.

A svájci Credit Suisse bank elemzése szerint ezzel - néhány karibi szigetállamot leszámítva - az orosz vagyoni egyenlőtlenség a legnagyobb az egész világban. A 110 orosz milliárdos vagyona 420 milliárd dollárt tesz ki. A tanulmány írói egyébként jelzik, hogy nem könnyű pontos adatokhoz jutni az orosz magánvagyonokkal kapcsolatban, ezért az ő becsléseik konzervatívak.

Az oroszok 93,7 százalékának tízezer dollárnál kevesebb vagyona van a jelentés szerint.

Az orosz milliárdosok tulajdoni viszonyait vélhetően elég jól ismerő Credit Suisse jelentésében az áll, hogy Oroszországban a kilencvenes évek elején a bányászatban és a bankszektorban lehetett gyorsan nagy vagyonra szert tenni. Az utóbbi években viszont a leginkább állami megrendelésekkel lehet megalapozni a vagyonokat.

Ez persze eddig sem volt titok. 2000 még csak 8 orosz dollármilliárdos volt, ehhez képest ma már 110-en vannak. A sokkal gazdagabb, és kétszer olyan népes Egyesült Államokban 442 milliárdos él.

Rovatok