Index Vakbarát Hírportál

Tél végére elfogy a magyar krumpli

2013. október 10., csütörtök 07:31

Nem tart ki a hazai burgonyatermés február után, és addig is tartósan magas árakra kell számítani. Ha elfogy a magyar burgonya, tavasszal jön az import, és további 15-20 százalékos drágulás várható - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke szerint a tél végétől kezdődő hónapokban a hazai burgonyapiac csaknem teljes egészében az importra támaszkodhat csak, így várhatóan februártól kezdve megismétlődik az idén megtapasztalt drágulási hullám a burgonya esetében. Az idén április és május környékére kialakult akár 300 forintos ár némileg enyhült az újburgonya megjelenésével, a későbbi aszály azonban ismét rontott a várakozásokon.

Az árnövekedési időszak februártól a jövő évi hazai újburgonya megjelenéséig, májusig, júniusig tarthat.A fő problémát a nyári forróság és az eső hiánya jelentette. Az őszi csapadékos és hűvös időjárás már nem okozott számottevő kárt a burgonyatermésben, legfeljebb a betakarítást hátráltatta néhol.

Extrém időjárási körülmények jellemezték az idei évet, nyáron csaknem három hónapig tartó szárazság volt, amely nem kedvezett a burgonya termésének - nyilatkozta a Világgazdaságnak Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának elnöke és a burgonyakutatási központ igazgatója.

„A tavalyi, kifejezetten gyenge termés idén tavaszra szűkösséget eredményezett, ez a helyzet pedig az idei kevés termés miatt továbbra is fennáll” – figyelmeztetett Polgár Zsolt, aki szerint már most látszik: a hazai burgonya nem lesz elegendő a belföldi fogyasztás fedezésére. „A magyar burgonya várhatóan február végére elfogy, ezt követően csak importból lehet fedezni a fogyasztói szükségleteket”.

Jelenleg a viszonylag gyér nyugat-európai termés miatt az Európai Unió más országaiból is csak 80-100 forintért lehetne ehozni a burgonya kilóját, ezért az importálás egyelőre nem éri meg. Hasonló a helyzet a hagyományosan nagy burgonyatermelő Lengyelország esetében is. „A belső fogyasztás februárig kielégíthető a hazai termésből, addig azonban stabilan magas árszínvonal várható a piacokon. A hazai készletek végével jelentős mennyiségű importburgonya érkezhet Magyarországra, ezért tavasszal várhatóan érezhetően növekedni fognak az árak is. A drágulás mértéke akár a 15-20 százalékot is elérheti”-mondta Polgár.

Rovatok