Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel mással szállíttatná a gázt

2013. október 11., péntek 08:34

Az Európai Bizottság döntése értelmében az állami MVM és az MFB tulajdonában álló Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. nem üzemeltetheti a beruházásában épülő magyar-szlovák gázvezetéket - derül ki a Népszabadság birtokába került bizottsági határozatból.

A napilap pénteki cikke szerint a dokumentum értelmében az MGT-nek egy, a felektől tulajdonilag teljesen független, üzemeltetési gyakorlattal bíró magyarországi céget kell megbíznia a vezetékszakasz működtetésével. A bizottság egy zárójeles megjegyzés erejéig a Mol-tulajdonú FGSZ Zrt.-t ajánlja üzemeltetőnek.

A 35,65 milliárd forintba kerülő beruházás bevételeit a magyar kormány beépítette a jövőbeni gáztarifába, ami a 2015-ös átadást követően néhány tízfilléres tételt tehet ki a több mint százforintos köbméterenkénti díjban. Az, hogy a bevételek miként oszlanak meg majd a vezetéket továbbra is tulajdonló MGT és az üzemeltető között, egyelőre nem ismert. Annyi bizonyos, hogy az összes többi magyarországi gázvezetéket üzemeltető FGSZ szeretne legalább a működtetési költségeihez hozzájutni, míg az MGT-t szorítják a beruházás kifizetésére felvett hitelek - írja a Népszabadság.

Rovatok